hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Csinosítgatta egy picit a kormány a rezidensrendeletet

A szakorvos jelöltek idei kaotikus beiskolázása jelezte, hogy lenne mit igazítani a rendszeren – a Magyar Közlönyben most meg is jelent egy módosító csomag a rezidensrendelethez.

A 333/2015. (XI. 10.) kormányrendelet (Az egészségügyi felsőfokú szakirányú szakképzési rendszerről, a Rezidens Támogatási Program ösztöndíjairól, valamint a fiatal szakorvosok támogatásáról szóló 162/2015. (VI. 30.) Korm. rendelet módosításáról) számos kisebb igazítást léptetett életbe.

Így például – a tervezést segítendő  – a végzősöknek a diplomaszerzést követő 30 napon belül jelezniük kell, hogy akarnak-e támogatott szakképzést, s ha igen, melyik évben kezdenék?

Újként rögzíti azt is a szabály, hogy a támogatott szakképzés nyelve a magyar.

A gyakorlati képzőhelyeket illetően van szigorítás és lazítás is: a szolgáltatónak immár „az adott szakképzés vonatkozásában akkreditációval rendelkező”-nek kell lennie, viszont a tutoroknak már nem kell feltétlenül szakvizsga, elég ha vanfelsőfokú végzettség”-ük, csak legyen ötéves szakmai gyakorlatuk.

Új elem, hogy a friss közalkalmazotti jogviszonyukat is elbukják, akik nem kezdeményezik az egyetemnél elég gyorsan a szakképzési szerződés megkötését – erre a rendelet 10 napos határidőt szabott meg számukra.

A szolgáltatók viszont kaptak egy kibúvót, míg a helyi kollektív szerződés a korábbiak szerint automatikusan védte az oda helyezett rezidenseket is, addig  most bekerült egy szűkítési lehetőség, a rendelet immár úgy fogalmaz: a „szerződésben meghatározott kedvezményeket, jogosultságokat az ott meghatározott feltételekkel kell biztosítani a rezidensek számára.

A jogszabály teljes szövege letölthető a közlönnyel.

*

Ugyancsak a 169/2015-ös Magyar Közlönyből derül ki, hogy a kormány 1797/2015-ös határozatával kereken további 600 millió forintot ítélt meg a rezidensprogram jövő évi költségeire.

 

(forrás: Magyar Közlöny)
hirdetés

Könyveink