hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Rezidensek munkába állása: kevés volt a miniszter megnyugtató közleménye

Hiába csoportosította át közleménye szerint a miniszter szeptember elején a rezidensi helyeket a pályakezdők munkába állása még mindig nem megy simán - tűnik ki az NLCAFÉ cikkéből.

„A fiatal rezidensek az ENKK-tól telefonos utasítást kaptak, hogy szeptember elsejével álljanak munkába a választott intézményeikben. Szerződés sajnos nincs, az ENKK képviselője szerint ugyanis az egészségügyi államtitkár lemondása, illetve helyettesének szabadsága miatt nincs kivel aláíratni a papírokat” – idézi fel a lap, hogyan kerülhettek olyan helyzetbe fiatal orvosok, amelyben szerződés nélkül végzik kórházi munkájukat.

„Arra a kérdésünkre, hogy ilyen esetben mi a teendő, az ENKK-tól azt a választ kaptunk, hogy kezdjünk el dolgozni és egy-két héten belül küldik a papírokat – mondta a lapnak az egyik érintett. – Folyamatosan telefonálgattunk és kaptuk az újabbnál újabb ígéreteket, szeptember 30-án azonban még mindig nem volt érvényes, aláírt szerződésünk.”

A fiatal orvos elmondása szerint bár néhány rezidens volt olyan szerencsés, hogy szeptember elején kézhez kapta a szerződését, azonban ezekről kiderült, hogy érvénytelenek, mivel nem térnek ki olyan fontos tényezőkre, mint például a veszélyességi vagy a műszakpótlék. Többen ezeket a szerződéseket ezért aláíratlanul visszaküldték, amire az ENKK válaszként felfüggesztette a további szerződések kiküldését.

A témával kapcsolatban megkerestük Dénes Tamást, a Magyar Rezidens Szövetség elnökét, aki szerint a probléma főleg a budapesti régióban érzékelhető, ahol a keretszámok túl alacsonynak bizonyultak a jelentkezők számához képest, és ezért hetekig állt a rendszer.

„Mi a szövetségnél nem tudjuk pontosan, hogy hány jelöltet érint a probléma, hozzánk eddig öt panasz érkezett – válaszolta a lap megkeresésére  Dénes Tamás, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke. – Igyekszünk az ENKK-t nyomás alatt tartani, szeretnénk elérni, hogy legalább a jövő hét végéig mindenki választ kapjon, hogy bekerült-e egy általa választott intézménybe, vagy sem. Arra kérek mindenkit, aki érintett az ügyben, hogy a This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. címen vegye fel velünk a kapcsolatot – idézik az nlcafe.hu-n.

(forrás: Nők Lapja Café)
hirdetés

Könyveink