hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Bírságolással rövidíti a várólistákat az OEP (FRISSÍTVE: lesz türelmi idő...)

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) megkezdi a hibás várólistaadatokat szolgáltató egészségügyi intézmények bírságolását – értesült a Népszabadság.

Az OEP novembertől minden egyes hibáért 30 ezer forintos büntetést ró ki, és az eset ellátásáért járó finanszírozást sem utalja mindaddig, míg az adott intézmény nem korrigálja a hibáját. Emiatt egyes nagy kórházak akár ötvenmillió forint havi bevételtől is eleshetnek – írja  a lap.

A kórházak központosított internetes várólistáját egy éve már a betegek is megtekinthetik az egészségbiztosító honlapján. Ennek segítségével elvben bárki megtudhatná, hogy az adott kórházban mikor kerül sorra, ennek a listának azonban nincs túl sok köze a valósághoz. Az egészségbiztosító legutóbbi vizsgálatából kiderült, hogy az adatok több mint húsz százaléka hibás. A listára sorolt 62 ezer beteg helyett a valóságban csak 54 ezren várakoznak műtétre. A lista nyilvános vezetése óta megoperáltak közül nyolcezret nem töröltek a rendszerből az intézmények.

Azt is megállapították, hogy a kimutatott többéves várakozási időkkel szemben jelenleg egyetlen olyan beavatkozás sincs Magyarországon, amelyre egy évnél hosszabban kellene várni. Miközben a listán például 368 nap az átlagos várakozási idő a szürkehályog-műtétre, a gyakorlatban szinte egyetlen beteg sem várt 86 napnál többet – olvasható a Népszabadságban.

FRISSÍTÉS (2013.09.30, 21:11):

Szeptembertől új szabályok alapján követik nyomon a kórházi várólistákat, a listán szereplő és az ellátott betegek adatait havonta összevetik - közölte hétfőn este az egészségügyi államtitkárság az MTI-vel. Amennyiben a kórházak várólista-vezetésében olyan hiba található, amely veszélyeztetheti a magas színvonalú és biztonságos betegellátást, az adott intézmény következményekkel számolhat – írták. Az első négy hónapban a kórházakkal csak tudatják, hogy ha hibáznak, "éles helyzetben" milyen következményekkel kellene számolniuk.

(forrás: Népszabadság)
hirdetés

Könyveink