hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Se elég pénz, se több sebész – hosszú marad a műtéti sorbanállás

A győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház főigazgatója szerint intézményük egyetlen, csekély számban végzett beavatkozás várólistája miatt került a média érdeklődésének középpontjába.

"Tavaly mintegy 30 ezer műtétet végeztünk, ebből 141 volt térdprotézis-beültetés, amelynek valóban négy év hét hónap hosszú a várólistája" - mondta Tamás László János, kiemelve, a többi, gyakoribb beültetés esetében átlagos vagy annál rövidebb idővel kell számolniuk a pácienseknek. A főigazgató főorvos összehasonlításként megjegyezte, szemlencse-beültetésből 1883-at, csípőprotézis-behelyezésből 260-at végeztek 2012-ben. A térdprotézis-beültetés bonyolultabb, nem utolsó sorban az implantátum ára miatt drágább mint a másik két orvosi feladat, ráadásul míg szemészből elegendő van az országban, az ortopédia hiányszakmának számít - magyarázta.

"Ha építhetnénk is egy új műtőt, ami fél- és egymilliárd forint közötti összegbe kerül, nem tudnánk személyzettel feltölteni" - mondta, hozzátéve, a térdműtét az egyik olyan beavatkozás-típus, amelynek költségeit csak részben fedezi az egészségbiztosítás.

Közlése szerint a teljes térdizületi protézis műtét költségeihez így 45, unicondylaris (félizületi) implantáció esetében 70 ezer forintot kell hozzátennie a kórháznak. Márpedig a győri intézmény vezetésének több éves munkájába került, hogy - a teljesítményvolumen-korlát miatt jelentkező fedezetlen, de szükségszerű, nem halasztható ellátások teljesítése mellett egyensúlyban tartsa költségvetését.

"Ez feszített gazdálkodást tesz szükségessé, amelyben havonta tudjuk elosztani a halasztható ellátásokra megmaradó pénzeket" - jegyezte meg Tamás László János, megemlítve, hogy eközben három év alatt mintegy harmadával tudták emelni az ortopédiai  várólistás nagyizületi beavatkozásokra) fordított összeget. Mint mondta, ezzel nem lehet egyik napról a másikra megszüntetni a 7-800-as várólistát, de havi 10-12 műtéttel többet tudnak elvégezni.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink