hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Az OKFŐ választja majd ki a vezető rezidenseket

Változik a szakorvosképzés, ezentúl a rezidenseket be lehet majd vonni a medikusok képzésébe is – írja a Magyar Közlöny nyomán a Magyar Nemzet.

Módosul az egészségügyi ellátás folyamatos működtetésének egyes szervezési kérdéseiről szóló rendelet. A Pintér Sándor belügyminiszter által aláírt határozat szerint a rezidensek ügyeleti tevékenysége továbbra is személyes, telefonos vagy behívásos rendszerben történő szakmai felügyelet mellett valósítható meg, a részletszabályok ugyanakkor módosultak.

Az új határozat értelmében a rezidens – a szakorvos személyes felügyelete mellett, a tutora javaslata alapján – a választott szakmájának megfelelő szakterületen a választott szakmában eltöltött legalább három hónap gyakorlat után vonható be az ügyeletbe.

A rendelet emellett azt is rögzíti, hogy az a rezidens, aki valamely részvizsgáját sikeresen teljesítette, tutor koordinálása mellett legfeljebb az általa teljesített részvizsgával vagy részvizsgákkal elsajátított kompetenciák erejéig bevonható olyan szakorvosjelöltek képzésébe, akik az adott részvizsgát még nem teljesítették.

A belügyminiszter döntése alapján továbbá létrehozzák a vezető rezidensi rendszert is, a vezető rezidenseket pedig az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) a rezidensek érdekképviseletét ellátó szakmai szervezetek javaslatára, legalább kétéves időtartamra pályázati úton választja ki – írja a Magyar Közlöny nyomán a Magyar Nemzet.

(forrás: Magyar Nemzet)
hirdetés

Könyveink