hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

A skótok többet költenek, de...

Nem feltétlenül az elköltött pénz mennyisége dönti el egy egészségügyi rendszer teljesítményét – szűri le összehasonlító adatokból az eski.hu.

Az európai egészségügyi rendszereket összehasonlító tanulmány szerint Angliához viszonyítva Skócia többet költ egészségügyre, mégis elhanyagolható teljesítménybeli különbség áll fenn az Egyesült Királyság két országa között - írják.

Az Euro Health Consumer Index idén először értékeli az NHS Scotland-ot az Egyesült Királyságtól különállóan. Az eredmények szerint bár Skócia jelentősen többet költ egészségügyre Angliánál, ez nem nagyon mutatkozik meg a teljesítményben. A 48 indikátorból 36-ban volt azonos az angol és a skót teljesítmény.

A kutatást végző Health Consumer Powerhouse szerint Skócia egy főre jutó egészségügyi kiadásai 10%-kal magasabbak Angliához viszonyítva, ennek magyarázatául a szív- és érrendszeri betegségek, az alkohol és más életmódbeli tényezők szolgálhatnak. De mivel nincs jelentős különbség a két ország teljesítményében, egyértelművé válik, hogy az egészségügyi ellátás nem pusztán pénz kérdéseolvasható az eski.hu cikkében.

(forrás: GYEMSZI [ESKI])

cimkék

NHS
hirdetés

Könyveink