hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Egészségipar

A Richter stagnáló bevételeket vár az év egészében

Az egész évre euróban lényegében a bevételek stagnálásával számol a Richter Gedeon Nyrt. a 2008. évhez képest – közölte Bogsch Erik, a Richter vezérigazgatója kedden a cégcsoport gyorsjelentését elemző sajtótájékoztatóján Budapesten.

A prognózist a két nagy exportpiac, az orosz és az amerikai első félévi jó teljesítménye támasztja alá – mondta, hozzátéve, hogy a devizaárfolyamok okozhatnak meglepetéseket.

A gyógyszercég belföldön a forgalom stagnálásával számol, bővülést csak a román, a lengyel és az amerikai  piacon várnak helyi devizában.

Bogsch Erik tájékoztatása szerint Lengyelországban 5 százalékos, Romániában 10 százalék alatti bevételnövekedést vár a társaság helyi devizában számolva. Az Egyesült Államokban dollárban 5–10 százalékos bővülést remél a Richter.

Az orosz piacon az első negyedév végén még 5–10 százalék körüli csökkenést várt a társaság, amit most, a második negyedévi teljesítmény alapján 0 és 5 százalék körüli visszaesésre módosítottak.

A régi európai uniós országokban a Richter 10 százalék körüli bevételcsökkenést vár, elsősorban az árak tovább folytatódó lemorzsolódása miatt.

A kelet-közép-európai országok várható forgalmával kapcsolatban Bogsch Erik megjegyezte: lehet, hogy túl optimista volt az első negyedév végén adott 10 százalékos csökkenést előrevetítő prognózis, de nem változtatnak rajta.

A tőzsdén jegyzett Richter Gedeon Nyrt. az első félévben 27,7 milliárd forint adózott nyereséget ért el, 105 százalékkal többet, mint 2008 első felében. Az árbevétel ugyanakkor 17,2 százalékkal 134,54 milliárd forintra emelkedett.

Az első félévi teljesítménnyel kapcsolatban a Richter vezérigazgatója három, egyszerinek tekinthető tételt emelt ki: meg nem nevezett összegű, úgynevezett mérföldkő fizetés a KV Pharmaceutical cégnek licenc megállapodás alapján; az amerikai  Barr Laboratories-tól kapott jelentős – szintén meg nem nevezett összegű – bevétel egy termékkel kapcsolatos profit-megosztás eredményeként. Harmadikként a devizaárfolyamok kedvező hatását említette.

A magyar piacról szólva Bogsch Erik elmondta: az árak már olyan mélyen vannak, hogy tovább nem csökkenhetnek. Az első félévi 15,88 milliárd forint itteni árbevétel 6,9 százalékos növekedése az alacsony bázisnak, azaz a 2008 első félévi alacsony forgalomnak köszönhető.

A Richter az első félévben 235 millió forintot fizetett ki orvoslátogatói díjra és további 750 millió forintot az egészségbiztosító által támogatott gyógyszerek termelői árának 12 százalékban meghatározott adójára. Bogsch Erik megjegyezte, hogy a kórházak problémái mellett figyelmet érdemel a patikáké is, mert a 2200 gyógyszertár közül mintegy 300 a csőd közelében van.

A Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója személyes véleményeként újságírói kérdésre azt mondta, hogy szerinte a magyar gazdaságot segítő reális forint-euró árfolyam 280–290 forint körül van. Hozzáfűzte: a kormány válságkezelő intézkedései összességében javították az ország hitelességét, ami a Richter részvényekbe befektetők részéről is érzékelhető.

MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink