hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

A hospice-tól Pincehelyig

A Magyar Hospice Alapítványról és a meddőséggel küzdő párokról is szó volt hétfőn az Országgyűlésben.

MSZP: az egészségügy helyzete a magyar emberek legfontosabb problémája
    
Szakács László (MSZP) szerint az egészségügy helyzete a magyar emberek legfontosabb problémája. Szerinte a 74 évesnél idősebbek rákos betegek nem kapnak kezelést. Miért? Mert már nem érik meg a következő választást? – vetette fel. Szerinte a rákos beteg nem személyre szabott terápiát kap a jövőben, hanem a legolcsóbbat. Szólt arról, hogy módosító indítványban kezdeményezték, 77 milliárd forinttal több jusson a rákos betegek gyógyszereire és 160 millió forinttal több a hospice szolgáltatásra, de ezek egyikét sem támogatta a kormányoldal.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára szerint amit a képviselő a rákgyógyszerekről mondott, az álhírekre épül. Álhírnek nevezte, hogy az idősebb rákos betegek nem kapnának pénzügyi okok miatt gyógyszert. Elmondta, 137 milliárdról 180 milliárd forintra nőtt a rákos betegek gyógyítására fordítható összeg, és nőtt a hospice ellátás támogatása is. Az államtitkár felsorolta, mit köszönhet a szocialistáknak az egészségügy. Több kórház bezárása miatt emlékeztetett a vizit- és a kórházi napidíj bevezetésére, hatezer dolgozó elbocsátására, egyhavi bér elvételére. A szocialisták hatszázmilliárd forintot vontak ki az egészségügyből, az egészségbiztosítási alap összege 1500 milliárdról 1300 milliárd forintra csökkent, a mostani kormány viszont 2000 milliárd forintra emelte, tette hozzá.

MSZP: miért nem kapott ötvenmillió támogatást a Magyar Hospice Alapítvány?

Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) arról beszélt, hogy a Magyar Hospice Alapítvány ötvenmillió forint támogatást kért Balog Zoltántól, az emberi erőforrások miniszterétől, de csak negyvenmilliót ítéltek oda neki. Egy erős és büszke országban nem fordulhatna elő, hogy a végstádiumban lévő betegeket ellátó alapítványnak nem adják oda ezt a pénzt, jelentette ki.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára azt mondta, hogy a Fidesz-KDNP igyekezett a lehetőségekhez mérten a legnagyobb támogatást nyújtani a hospice házakban zajló ellátáshoz. Ennek összege a korábbi 3,5 milliárd forintról 5,6 milliárdra emelkedett, az idén pedig egymilliárd forint pluszt tudtak biztosítani, emelte ki.

Fidesz: milyen segítségre számíthatnak a meddőségi problémákkal küzdők?

Bene Ildikó (Fidesz) azt kérdezte, milyen további segítségre számíthatnak a gyermekvállalásban a meddőségi problémákkal küzdők. Jelezte: ma Magyarországon a szülőképes korú párok 20 százaléka küzd meddőséggel, nekik nyújthat segítséget a lombikprogram.

Rétvári Bence, az Emmi államtitkára azt felelte: a meddő pároknak segítséget jelent, hogy növelték az állami finanszírozású beavatkozások számát, emelték az alkalmazott gyógyszerek állami támogatását, és a korábbinál több helyen végeznek ilyen kezelést.

MSZP: mi lesz a pincehelyi és a tamási egészségügyi ellátással?

Heringes Anita (MSZP) a tamási és pincehelyi egészségügyi ellátásról érdeklődött. Tamásiban ugyanis a megnövekedett ellátási terület miatt 3-4 hónapos az előjegyzés egyes vizsgálatokra, mondta.

Rétvári Bence úgy reagált: biztosított a pincehelyi és a környékbeli lakosság egészségügyi ellátása.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink