hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

"December tizedikén 27-30 ezer infektológiai és 5 ezer intenzív kórházi ágyra lesz szükség"

December tizedikén 27-30 ezer infektológiai és 5 ezer intenzív kórházi ágyra lesz szükség. Kásler Miklós az InfoRádiónak adott exkluzív interjút.

A jelenlegi ismeretek szerint a következő két hétben a fertőzések száma tovább fog emelkedni, ami azt vetíti előre, hogy szükség lesz további infektológiai és intenzív ágyak mobilizálásra, ami december 10. környékén 27–30 ezer infektológiai és körülbelül 5 ezer intenzív ágyat jelent majd – fogalmazott az emberi erőforrások minisztere. Mindehhez kellenek majd megfelelő műszerek, eszközök, laboratóriumi felszerelések, de elsősorban szakképzett személyzet.

A tárcavezető egyetértett azzal, hogy a megfelelő számú és felkészültségű egészségügyi szakszemélyzet biztosítása kiemelt kérdés, de kiemelte, az egészségügy egésze jelentős kihívás előtt áll. Ez érinti nemcsak az orvosokat, nővéreket és ápolókat, intenzív terapeutákat, asszisztenseket, hanem a rezidenseket, a végzős medikusokat is, tehát az egész rendszert. Ugyanakkor biztosítani kell a gyógyszerutánpótlást, a védőfelszereléseket, és el kell juttatni a megfelelő helyre, vagyis rendkívül bonyolult a logisztikai feladat is.

A koronavírus-fertőzéssel kórházba kerülő betegek kezelésével kapcsolatban Kásler megismételte, oki terápia változatlanul nincs. Tehát olyan gyógyszerek nincsenek, amelyek csak a Covid-19-re hatnának és eredményesek lennének. Ugyanakkor vannak olyan készítmények, amelyek a tüneteket, a panaszokat enyhítik, a gyógyulást gyorsítják, és a gyógyultaknak az arányát is növelik. Megjegyezte, a márciusban megválasztott terápia alapja – amiről az akkor még meglehetősen limitált kórboncnoki ismeret birtokában döntöttek – a jelen pillanatban is megáll. Az első pillanattól kezdve alkalmazzák a favipiravirt és a remdesivirt, továbbá – ugyan kevés szó esik róla – a trombózis megelőzését szolgáló heparinterápiát, valamint a szteroidokat.

Olyannyira, hogy alapjaiban nem kellett módosítani a terápiát kora tavasz óta, ugyanakkor ahogyan az ismeretek bővülnek, úgy a molaritásokat, a terápia komponenseit az adott helyzethez, a korszerű kezeléshez igazítják.

(forrás: InfoRádió)
hirdetés

Könyveink