2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Ficzere Andrea: Egyetlen kollégát sem veszíthetünk el

Ebben a kritikus időszakban senkit sem veszíthet el az egészségügyi ellátórendszer – mondta a Világgazdaságnak Ficzere Andrea, a Magyar Kórházszövetség elnöke.

A tagkórházak vezetői mit tapasztalnak a járvány második hullámában?

Egyre nagyobb a nyomás a kórházszövetség csaknem 120 tagkórházán. A dolgozók fáradtak, de azzal, hogy az elektív (előre tervezett) műtéteket elhalasztják, vérfrissítést kap a rendszer, és azok a kollégák is beszállhatnak a Covid-ellátásba, akik eddig a többi beteget gyógyították. Védőfelszerelésben egyelőre nincs nagyobb hiány, ugyanakkor látszik, hogy a második hullámban a humánerőforrás lesz a betegellátás szűk keresztmetszete.

A tavaszihoz képest mekkora a teher a fekvőbeteg-ellátókon?

Az első hullámban kevés Covid-beteg volt a kórházakban, mostanra azonban megsokszorozódott a súlyos állapotú betegek aránya, és még nem látjuk a járvány végét. Munkatársaink között is növekszik a fertőzöttek száma, akiknek az átmeneti kiesése tovább nehezíti a helyzetet.

Kellett beteget hazaküldeni, miután döntés született arról, hogy az elektív műtéteket halasztani kell?

Nem tudok ilyen esetről. Előfordulhat persze, hogy óvatosságból, a fertőzés elkerülése érdekében, egy-két nappal korábban hazaengedik azokat a betegeket, akiknek az állapota már nem igényel feltétlenül kórházi bennfekvést. Ugyanakkor az intézmények minden olyan akut betegséggel küzdő pácienst ellátnak, aki nem vírusfertőzött, különös tekintettel a daganatos vagy a kardiovaszkuláris betegségben szenvedőkre. A kórházi ágyak 40, az intenzív ágyak 7 százalékát fel kellett szabadítani.

Ha még jobban beindul a járvány, lesz elegendő ápoló és orvos?

Lehetnek nehézségeink, ha a lakosság nem tartja be a szabályokat, és meredeken emelkedik a fertőzöttek száma. A mostani szigorítások a legjobbkor jöttek, reményt adnak, hogy talán nagyobb baj nélkül megúszhatjuk az őszi hullámot. Ezzel együtt minden orvosra és szakdolgozóra szükség van, illetve újból hangsúlyoznám az egyéni felelősséget.

Jó megoldás, hogy minden kórházban van koronavírusos beteg?

Szerencsés gondolat volt járványkórházakban központosítani a fertőzöttek ellátását, ám a járvány mostani fázisában már nem elég a kijelölt intézmények kapacitása. Lépésről lépésre vontak be újabb intézményeket a Covid-ellátásba, és ma már – néhány intézménytől eltekintve – mindenhol kezelnek fertőzött betegeket, mivel ezt követeli a növekvő esetszám.

A teljes interjút a Világgazdaság közli.

(forrás: Világgazdaság)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés