2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Erre számít Kásler Miklós

December hatodika, tizedike közötti időszakig jelentősen növekedni fog a fertőzöttek száma, mondta Kásler Miklós a Magyar Hírlapnak.

– A jelenlegi szinthez képest mennyit bír még el az orvosi, az ápolói létszám, az eszközpark, az ágykapacitás?

– Ez attól függ, hogy a járvány további terjedésének milyen a dinamikája. Nagyon sokféle számítás készült, mi a saját epidemiológu­saink számításait vettük és vesszük alapul, amely a tavaszi fázisban különlegesen pontosan jelezte előre a történéseket. Jelen pillanatban - a közösségi terjedés jellege miatt – a tavaszihoz képest rövidebb a fertőzés terjedésének belátható időszaka, két-három hét. Felelősséggel azt tudjuk mondani, hogy a mostani számítások szerint körülbelül december hatodika, tizedike közötti időszakig jelentősen növekedni fog a fertőzöttek száma. Összesen huszonhat, huszonnyolcezer kórházi, infektológiai ágyra lehet szükség, és körülbelül négyezerötszáz intenzív ágyra. Ezt ebben az időszakban a magyar egészségügy tudja biztosítani. A továbbiakhoz tartozik, hogy számos európai országban lényegesen gyorsabban terjed a vírus, de sehol sem lehet látni, hogy az emelkedés dinamikája csökkenne. Nem tudjuk megmondani, meddig marad így, de ha így marad, és Magyarországon szintén ez történik, és a korlátozó intézkedések nem eredményesek, akkor eljöhet az a pillanat, amikor a hazai egészségügyi rendszer valóban nem bírja a terhelést. Ennek az elkerülése érdekében is születtek meg a korlátozó intézkedések, és én nagyon bízom benne, hogy ezt az állapotot el tudjuk kerülni.

– Az utóbbi napokban úgy tűnik, mintha a Szlovákiában elvégzett tömeges tesztelés eredményeket hozott volna. Ha tartós lesz a fertőzöttek számának csökkenése, elképzelhető itthon is hasonló eljárás?

– Nincs közvetlen összefüggés. Minden valószínűség szerint véletlen egybeesésről van szó. A Nemzeti Népegészségügyi Központ hivatalos véleménye is ez. A tömeges tesztelésnek – számos ok miatt – az eredménye több mint kétséges. Annyit kell tudni, hogy az antigénalapú tesztek pozitív eredménye nagyon megbízható, ugyanakkor sok a fals negatív eredmény. Abban az esetben, ha negatív az eredmény, akkor el kell végezni a PCR-vizsgálatot is. Ezek a szlovákiai törekvéseknek a gyenge pontjai, de vannak további problémák is.

(...)

– Az ellenzék és az ellenzéki sajtó is folyamatosan megtelt kórházakról beszél, miközben fokozatosan nyitják meg a kórházakat a betegek előtt. Miért ezt módszert választották?

– Az alapvető megközelítés az volt, hogy minél kevesebb kórházban kezeljenek vírusfertőzött betegeket, mert az intézményen belüli góc kialakulása reális veszély. Ennek megfelelően a Dunántúlon kettő, Budapesten három, az Alföldön négy kórházat jelöltünk ki az első lépcsőben az akkori igényeknek megfelelően, majd ahogy a fertőzöttek száma nőtt, a bevont kórházak számát három lépcsőben is emeltük. Jelen pillanatban hetvenhét kórházat jelöltünk ki a Covid-betegek kezelésére, az összes NEAK-finanszírozott ágyaik negyven százalékáig. Ennyit kell előkészíteni arra, hogy tudják fogadni a betegeket, míg az összes ágy hét százalékát kell intenzív ellátáshoz előkészíteni, ahol ha szükséges, lélegeztetést is biztosítani kell. Ez alól azok a kórházak kaptak felmentést, ahol az egyéb nélkülözhetetlen beavatkozásokat tudják elvégezni.

(...)

– A héten bevezetett szigorító intézkedések mikorra éreztethetik a hatásukat?

– A leglényegesebb lehetőség nem a kormány kezében van, hanem honfitársainkéban. A járványügyi szabályok betartása döntő hatással lesz a fertőzés terjedésére. A kormány minden szükséges intézkedést meghozott, és ha a magyar emberek betartják ezeket a szabályokat, akkor a kedvező eredményeket néhány héten belül tapasztalni fogjuk.

(...)

– Orbán Viktor is világossá tette, hogy valóban megnyugtató megoldásra csak a vakcina elkészülte után számíthatunk. Mikorra válhat tömegessé a védőoltás itthon?

– Egy rendkívül szigorú eljárásrendet kell betartani a vakcina fejlesztés esetében is. Száz feletti a vakcinafejlesztési kísérletek száma, ezek közül körülbelül tíz elég előrehaladott állapotban van. Nagy a valószínűsége annak, hogy belátható időn belül elindulhat egy biztosan hatásos vakcina gyártása és forgalmazása, amelynek nincs szövődménye. Ameddig ezek a körülmények nem teljesülnek, Magyarországon biztos, hogy nem fogjuk a vakcinákat használni. Ha hatásos vakcinációt tudunk megfelelő mennyiségben biztosítani, akkor a járvány megfékezhető, és a fertőzöttek száma jelentősen csökkenni fog.

A teljes interjút a Magyar Hírlap közli.

(forrás: Magyar Hírlap)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés