hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

20-30 kórházat kellene bezárni?

Húsz-harminc kórház bezárásával hatékonyabbá lehetne tenni a magyar egészségügyet, ami igazából jobb helyzetben van, mint ami a magyar gazdaság állapotából következne. Ezt mondja Mihályi Péter közgazdász, egyetemi tanár, aki nem szívesen küldené szeretteit kórházba, a világon sehol, írja a vg.hu.

Mihályi Péter egyetemi tanár, egészségügyi közgazdász a Mediaworks megyei lapjainak kérdésére arról beszélt, a kórház veszélyes hely, a világ legjobb kórháza is az, mert rezisztens, antibiotikumoknak ellenálló baktériumok és vírusok találhatók benne.

Odafigyeléssel szerinte is lehetne javítani a fertőzési statisztikákon, Németországban a vakolatot leverve építik újra a kórtermet egy súlyos fertőzéses eset után, Nagy-Britanniában megtiltották a nyakkendőviselést az orvosoknak, mert azt sosem mossa az ember.

Mihályi Péter szerint az ellátás színvonala elsősorban gazdasági, növekedési kérdés.  Az ellátórendszer szerkezetéről szólva arról beszélt: még mindig túl sok a kórházi ágy, bár a számukat az elmúlt tíz évben csökkentették.

„Természetesen be kellene zárni sok kórházat, elsősorban azért, mert annyi kórházat érdemes működtetni, amennyi orvosunk és nővérünk van. A kórházakban éjjel-nappal kellene gyógyítani és műteni, nem állhatnának le péntek délben, mert ez szintén nem hatékony.

Húsz-harminc kórházat simán be kellene zárni” – mondta a közgazdász arra a kérdésre, hogy a mintegy 160 hazai intézményből mennyi lehet a felesleges. Szerinte probléma, hogy sok kórházat felújítottak az elmúlt években uniós pénzből, most viszont nem lehet őket bezárni, mert kár értük és mert vissza kellene fizetni a pénzt. Súlyos hiba volt ez, mondta a szakember, de a politika és az orvostársadalom nem bírt ellenállni az ingyenpénznek. A közgazdásznak felvetette: a jelek szerint a mindenkori politika sosem mer hozzányúlni a kórházakhoz, mert az ellenzéki populizmus azonnal vidékrombolást emlegetne.

„Ebben az az érdekes, hogy a mostani kormány azon a címen vette el a kórházakat az önkormányzatoktól, hogy nem kell számolni az ellenállással, és meglépik az átcsoportosítást. De kiderült, nem lehet megcsinálni, mert az első számú fideszes politikusok vidéki kisvárosok szülöttei, és lobbiztak értük” – fejtette ki Mihályi Péter.

hirdetés

Könyveink