hirdetés
hirdetés
2024. május. 04., szombat - Mónika, Flórián.
hirdetés

Wilms-tumor felnőttkorban

   Alhasi fájdalom és tapintható terime: kezdetben ezek a jelek utaltak a 25 éves nőbeteg daganatára. Az MR-vizsgálat gyermekfej nagyságú szolid térfoglaló elváltozást mutatott ki a jobb vese területén, amely a kórszövettani kép alapján Wilms-tumor gyanúját keltette.
   A felnőttkori Wilms-tumor ritkaságnak számít, patogenezisében az embrionális metanephros szövetmaradványainak tulajdonítanak szerepet. A beteg operációjakor a sebészek egyidejűleg a nyirokcsomókat és a rekeszizom jobb felét is reszekálták. A képlet kórszövettanilag renális anaplasztikus mezenchimális daganatnak bizonyult, és a gyermekkori Wilms-tumor második stádiumának felelt meg. A stádiummeghatározás céljából végzett vizsgálatok nem fedtek fel távoli áttéteket. A fiatalasszony a gyermekkori Wilms-tumor kezelésére ajánlott kemoterápiát kapta (carboplatin, cyclophosphamid, vincristin és doxorubicin a SIOP protokoll szerint).
    A nagy malignitású Wilms-tumor a gyermekek leggyakoribb szolid daganata. Legtöbbször 2–4 éves korban diagnosztizálják, 10 év felettieknél már csak igen ritkán. A szerzők a der Urologe című folyóiratban azonban beszámolnak egy másik hasonló esetről is (2007; 46:402–405). Egy 15 éves leány dysuria és deréktáji fájdalmak miatt fordult orvoshoz. Az ultrahangvizsgálat echomentes térfoglaló elváltozást mutatott ki, amelyet gyulladásos folyamatnak tulajdonítottak. Minthogy azonban az antibiotikum-kezelés nem hozott eredményt, műtétet végeztek, és a reszekált daganat nephroblastomának bizonyult. A műtétet ebben az esetben is kemoterápia követte.
    Eddig Európában összesen 70 felnőtt – kétszer annyi férfi, mint nő – esetében számoltak be újonnan jelentkező Wilms-tumorról, amely azonos gyakorisággal támadja meg a bal és a jobb vesét. Kóroktana heterogén, a tumor felépítésében különféle szövetek vehetnek részt. A betegség családokban is halmozódhat, de sporadikus előfordulása gyakoribb. A felnőttkori Wilms-tumor prognózisa kedvezőtlenebb, mint a gyermekkorié – a nők körében valamivel jobb, mint a férfiaknál. A felnőttek kezelésekor gyakran erélyesebb kemoterápiára van szükség. Ha a képalkotó vizsgálatok eredménye egyértelmű, a biopsziát az áttétképződés veszélye miatt nem ajánlják.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
MEDICAL TRIBUNE
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés