hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

 

Vizsgálják a szellemi hanyatlás ördögi körét az agyban

Az Alzheimer-kór és az epilepszia erősítik egymást, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) egyik Lendület kutatócsoportja most kiderítheti, hogyan.

Egyre több embert érint a szellemi hanyatlás, ami a gondolkodási képességek gyengülését, elvesztését jelenti. A gondolkodási (kognitív) képességeket számos idegrendszeri betegség károsíthatja, közülük a legismertebb az Alzheimer-kór.

Milyen más idegrendszeri betegségekkel lehet kapcsolatban a szellemi hanyatlás? Magyar kutatók tíz évvel ezelőtt kezdték vizsgálni az Alzheimer-kór és az epilepszia kapcsolatát. Az epilepszia esetében az agyban lévő idegsejtek egy része aktívabb, mint kellene. Ezek az intenzívebben működő idegsejtek okozzák az epilepsziás rohamokat.

Horváth András Attila (Országos Mentális Idegsebészeti és Idegtudományi Intézet) és kollégái igazolták a két betegség között lévő erős és kétirányú kapcsolatot. Kiderült, hogy az Alzheimer-betegek körében gyakoribb az epilepszia, illetve az időskorban megjelenő, ismeretlen eredetű epilepszia sokszor a kezdődő Alzheimer-kór jele.

Egyelőre azonban nem ismert, hogyan függ össze pontosan a két betegség. Horváth András Attila és kutatócsoportja ezt próbálja kideríteni a következő években. A kutatók azt igyekeznek megérteni, hogy ha egy beteg idegsejtjei túlzottan aktívak, az milyen további változásokat okoz az agyban, és ezek hogyan vezetnek a szellemi hanyatláshoz.

Úgy tűnik, az egész folyamat ördögi kört alkot: ha az idegsejtek túlzottan tüzelnek, akkor olyan változások indulnak el az agyban, amelyek arra késztetik a neuronokat, hogy még jobban tüzeljenek – mondja Horváth András Attila. – Ahogy erősödik ez az öngerjesztő folyamat, úgy jelennek meg különböző idegrendszeri betegségek és kognitív tünetek.

A kutatás célja ennek a körkörös folyamatnak a megértése, aminek segítségével új terápiás lehetőségek nyílhatnak a jövőben a kognitív hanyatlás megelőzésére és kezelésére.

A kutatásokat a Magyar Tudományos Akadémia Lendület Programja finanszírozza, a kutatását bemutató teljes cikket elolvashatja az mta.hu-n.

(forrás: Magyar Tudományos Akadémia )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink