hirdetés
hirdetés
2024. április. 30., kedd - Katalin, Kitti.
hirdetés

Visszajáró e-hulladék

Nincs többé árokparton hagyott mosógéproncs, kukába hajított használhatatlan mobiltelefon – vagy legalábbis nem kell, hogy legyen: augusztustól a gyártók visszaveszik a kiérdemesült gépeket. Az átvétel ingyenes, sőt a gyárak valószínűleg vonzó csereakciókat is kiötlenek a minél nagyobb arányú begyűjtés érdekében. Az EU-előírások miatt bevezetett hasznosítási kötelezettség így az egész készülékpiacot megmozgathatja.

Kötelező, ingyenes és helyszíni – ezek az augusztus 13-tól működő hazai e-hulladék-visszavételi rendszer főbb paraméterei. Vagyis aki Magyarországon elektronikai eszközt hoz forgalomba, az köteles a megunt, végleg elromlott stb. gépeket visszavenni, mégpedig díj felszámítása nélkül, az eladóhelyeken. A változtatással az egyik legnagyobb és legveszélyesebb kommunálishulladék- termelő ágazat „pacifikálása” kezdődhet meg, a géproncsok visszavétele és ártalmatlanítása ugyanis évi 100-110 ezer tonna elektronikai hulladéktól mentesíti a környezetet (a keletkező hulladékmennyiség megközelíti az évi 120 ezer tonnát, és ennek jelenleg csupán a 10 százalékát hasznosítják az uniós szabályoknak megfelelően). Természetesen eddig sem a teljes mennyiség került a „zöldbe”, az viszont általános gyakorlatnak számít, hogy az önkéntes bontók csak a legkönnyebben hasznosítható alkatrészeket és a fémet „termelik ki”, a többit a sorsára hagyják.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
HARGITAI MIKLÓS ZOLTÁN
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés