hirdetés
2024. május. 05., vasárnap - Györgyi.

Vesztegetés, paraszolvencia, áthallás

Romániában nemrégiben az állami és a magánpraxis keveredését tartották a kórházi korrupció egyik fő okának, ma viszont ugyanebben látják az egészségügy megváltásának egyetlen esélyét – írja a NOL.

A román orvosokat valósággal sokkolta a hír, hogy a legfelső bíróság kriminalizálta a hálapénzt. A semmítőszék jogegységi határozata szerint az állami intézményekben dolgozó orvosok semmiféle ajándékot vagy pénzt nem fogadhatnak el pácienseiktől. Az ítélet indoklásában az áll, hogy az állami kórházak alkalmazottai közpénzből kapják a fizetésüket, tehát köztisztviselőnek számítanak, esetükben a hálapénz megvesztegetésnek minősül.

A román legfelső bíróság már tavaly év végén megállapította, hogy az orvosok büntetőjogi értelemben köztisztviselőnek tekintendők, de szakértők akkor még úgy vélték, a határozat nem feltétlenül jelenti a paraszolvencia törvényen kívül helyezését. A páciensek jogairól szóló törvény ugyanis tételesen kimondja, hogy miközben az orvos nem követelhet semmiféle ellenszolgáltatást, a páciens igenis adhat hálapénzt vagy ajándékot, ha elégedett a kapott kezeléssel. A legfelső bíróság most egyértelműen tisztázta: a hálapénz csúszópénzként értelmezendő.

A döntés főleg a fiatal orvosokat borította ki. A rezidens orvosok szövetsége sztrájkot helyezett kilátásba a döntés miatt.

Az egészségügyi tárca azzal próbálja kompenzálni a hálapénz kiesését, hogy engedélyezi a magánpraxist az állami kórházakban. Az orvosok és ápolók így a munkaidejükön kívül pluszjövedelemhez jutnának – olvasható a nol.hu-n.

cimkék

hirdetés

Könyveink