hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Veszítenek az egészségpénztárak?

A Válasz.hu-n olvasható összeállítás a cafeteria-szabályozás nagy veszteseiként jelöli meg az egészségpénztárakat az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének felmérésére hivatkozva.

Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének felméréséből kiderül, hogy a válaszolók egészségpénztári befizetéseit 51 százalékban a munkáltató fizeti (vélhetően a cafeteriából), míg az önkéntes nyugdíjpénztári befizetéseknek csak ötöde köthető kizárólag a munkáltatókhoz – olvasható a valasz.hu-n. A nyugdíjpénztárakba a válaszadók 60 százaléka csak saját maga fizet be, az egészségbiztosításoknál a kizárólag saját befizetések 38 százalékot tesznek ki. (A fennmaradó részt – nyugdíjpénztáraknál 15, egészségpénztáraknál 11 százalék – azok jelentik, akik a munkáltatói hozzájárulás mellett egyéni befizetésekkel is kiegészítették a pénztári befizetéseket – mondta el a lap kérdésére Kravalik Gábor, a szövetség elnöke.

A Pénztárszövetség arra is kíváncsi volt, hogy a pénztárak tagjai miként gondolkodnak arról, hogy a munkáltatói befizetéseket kiváltanák-e adózott jövedelmükből, ha azok megszűnnének. Az egészségpénztári válaszadók közel harmada (32%) egyáltalán nem gondolkodik a kiváltáson, vagy nem látja annak forrását, hogy miből tudna saját pénzből egészségpénztári befizetést realizálni. Ugyanez az arány a nyugdíjpénztári ügyfeleknél csak 12 százalékos volt a felmérés szerint.

A szövetség szerint jelenleg olyan széles spektrumú szolgáltatást nyújtanak az egészségpénztárak, amelyet az új kormányzati tervekben szereplő munkáltatói egészségügyi szolgáltatások nem tudják majd lefedni. Komoly a veszély, hogy az üzemorvosi szolgáltatások nyújtása váltja az egészségpénztári szűrő- és egyéb vizsgálatokat.

A Pénztárszövetség azt szeretné elérni, hogy az öngondoskodást célzó megoldások kedvezményt kapjanak: egyrészt a munkáltatói támogatást ne a magasabb, 49,98 százalékos adóteher sújtsa, ha ilyen jellegű terméket adnak a dolgozóiknak – olvasható a Válasz.hu-n, ahol a cikk folytatódik. 

(forrás: Válasz.hu)
hirdetés

Könyveink