hirdetés
2024. május. 19., vasárnap - Ivó, Milán.

Egészségpolitika

Veszélyben a tüdőbetegek?

Megszüntették a gyógyíthatatlan cisztás fibrózisos betegeket ellátó centrumot az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézetben. A Korányi nem nyilatkozhatott a bezárásról, a minisztériumban pedig azt mondták a Magyar Hírlap megkeresésére, hogy helyreigazításban adnak választ a napilap kérdéseire.

Immár végleges: bezárták az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet 3-as osztályát. A Magyar Hírlap szombati számában megírta, hogy a kormányzati megszorításokra hivatkozva tervezik az intézmény XVII. és XXI. kerületi tüdőbetegeinek, a cisztás fibrózisban (CF) szenvedőknek, valamint a tüdőtranszplantáltaknak az ellátását biztosító részleg bezárását. A CF-centrum is ezen az osztályon működött, de a napilap információi szerint az itt kezelt nyolcvan betegből a továbbiakban csak a fővárosiakat és a Pest megyeieket fogadná a budai hegyekben működő intézmény.

A cisztás fibrózis genetikai betegség, amely leginkább a tüdőt károsítja. A betegek szervezete fogékonnyá válik a légúti fertőzésekre, ami a tüdő fokozatos pusztulásához vezet. Szakszerű orvosi kezelés nélkül állapotuk folyamatosan romlik. Igaz, hogy hazánkban Debrecenben, Deszken és Mosdóson is elláthatók a betegek, ám a szakemberek szerint a hatékony ellátás kulcsa a CF-centrum, ugyanis valamennyi beteg minden tünetét ismerni kell a hatékony gyógymód megtalálására. Nemzetközi példák is a CF-centrumok hatékonyságát jelzik.

A Korányiban a Magyar Hírlapot úgy tájékoztattak, hogy az Egészségügyi Minisztérium nem engedélyezi nekik nyilatkozattételt. A tárcánál a lapnak  azt mondták, hogy helyreigazítási kérelemben válaszolnak megkeresésükre.

Forrás: Lánczi Richárd, Magyar Hírlap Online

cimkék

hirdetés

Könyveink