hirdetés
2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.

Veszélyben a nyertes kutatás-fejlesztési projektek?

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) hosszú hónapok óta nem fizet bizonyos pályázati nyerteseinek – írja a Telex.

A Telexet megkereső vállalkozó esetében az elnyert támogatás felét még 2021-ben megkapta ugyan a nyertes cég, annak és az önerőnek az elköltése után elapadtak a hivatal forrásai. A társaság a fejlesztést nem tudta már megállítani, amíg tudta, igyekezett saját erőből finanszírozni a folytatást. Bár a hivatalt mindenféle határidő köti, éppen azért, hogy ne lehetetlenüljenek el menet közben a fejlesztések, az NKFIH azonban nem utal, pedig a kutatók bérét már fizetni kellene.

A lap érdeklődött a hivatalnál hivatalosan ls informálisan is, de egyelőre érdemi választ nem kaptak.

Annyi kiderült, hogy a probléma felvetése jogos, nem akarják tagadni, hogy a hír igaz, de magyarázatot nem adtak. A lap forrása szerint telefonon az ügyintézőktől, osztályvezetőktől olyan érvek hangzanak el, hogy a hivatal egy új kifizetési rendszert vezet be, ami még tesztüzem alatt van. Állítólag vannak olyan ügyfelek, akiknek még 2023-as, másoknak 2024-es jogosult pályázati kifizetéseik apadtak el.

Kiss Ádám elnök tud a problémáról, hiszen vannak már olyan elkeseredett pályázati nyertesek, akik személyesen őt igyekeznek levélben tájékoztatni a csúszásról. A Telex szerint megy a felfelé hárítás, akadt, aki olyan tájékoztatást kapott az ügyfelek közül, mintha az államkincstárnál pattogna a labda.

Mindenesetre a projektek és cégek létezését veszélyezteti az érthetetlen leállás.

Állítólag a Kulturális és Innovációs Minisztérium hamarosan kommunikálni fog a kialakult áldatlan helyzetről. Az érintettek körében az is elterjedt, hogy gyakorlatilag egyáltalán nem mentek ki pénzek, és senkinek semmilyen határideje vagy ígérete sincsen arra, mikor fog ez megtörténni.

(forrás: Telex)
hirdetés

Könyveink