hirdetés
2024. május. 19., vasárnap - Ivó, Milán.

Veszélybe került az egészségügyi szaklap függetlensége

Közösségi oldalán közzétett posztjában jelentette be Vitrai József, az Egészségfejlesztés folyóirat főszerkesztője, hogy két hete felmondott, írja a hvg.hu.

A lap élén 2016 óta álló főszerkesztő szerint azért került veszélybe a függetlenségük, mert a folyóiratot kiadó Nemzeti Népegészségügyi Központ "az új lapszám előzetes megtekintése alapján egyes közlemények megváltoztatását igényelte, illetve egy esetben egy cikk megjelentetését megtiltotta, tavaly ősztől a szerkesztőség csak úgy volt hajlandó továbbvinni a lapot, hogy az NNK a főszerkesztőre bízta az új lapszámok jóváhagyását. Az írásba foglalt, és aláírással „szentesített” jogot azonban néhány héttel ezelőtt az NNK visszavonta".

A főszerkesztő állítja, hogy a folyóiratot szerkesztők munkáját a folyamatosan emelkedő olvasottság visszaigazolta: "2021-ben például a mindenki számára online hozzáférhető cikkek összefoglalóira 50 ezernél többször kattintottak, és a közleményeket több mint 35 ezerszer töltötték le". A lap szerkesztői már el is határozták, hogy egy új, szakmailag független népegészségügyi folyóiratot fognak alapítani, írja a lap.

(forrás: hvg.hu)
hirdetés

Könyveink