hirdetés
2022. szeptember. 26., hétfő - Jusztina.
hirdetés

Vérfertőzést is leleplezhet véletlenül a DNS-teszt

A gyerekek fejlődési rendellenességének kiszűrésére tervezett DNS-tesztek véletlenül felfedhetik azt is, hogy a gyerek vérfertőzés útján fogant - hívta fel szakemberek figyelmét egy tanulmány a The Lancet pénteki számában.

A houstoni (Texas) Baylor Orvosi Egyetemen az Arthur Beaudet által vezetett orvoscsoport szerint felfedezésük etikai és jogi problémákat vet fel a DNS-teszteket végző klinikusok számára.

A DNS-chipes vizsgálati módszernél üveglapkán elhelyezett apró pöttyök sorozata mutatja meg, hogy melyik gén aktív és melyik nem, így a kapott mintázat jelzi, ha a genetikai kódban eltérés van - segítségével az ismert rendellenességek kiszűrhetők. A mintázat azonban nem csak ezt fedi fel, hanem a vizsgált személy szüleire vonatkozó információkat is nyújt anélkül, hogy ők maguk átestek volna a teszten.

A cikk egy hároméves fiú példáját hozza fel, akinél többszörös fejlődési zavart vizsgáltak, miközben DNS-tesztjében a szülők elsőfokú rokonságáról árulkodó szakaszokat találtak. A szerzők emlékeztetnek rá, hogy a vérfertőzés útján fogant gyerekeknél gyakoribbak a fejlődési rendellenességek.

Mint az amerikai szerzők írják, mindez etikai és jogi dilemmákat is felvet, például, hogy jelentenie kell-e a tesztet elvégző orvosnak, hogy bűncselekmény nyomaira bukkant, illetve miként befolyásolja a követendő eljárást, ha a vizsgált gyerek édesanyja már felnőtt korú.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Ismét elérhető a speciális telefonos információs szolgálat, ahol szakemberek segítik a sclerosis multiplexes és az NMO (neuromyelitis optica) betegeket.