hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Az anya véréből elvégezhető teljes körű magzati genetikai teszt

A várandós anya véréből végezhető el a magzat teljes genetikai szűrése azzal az új eljárással, amelyről hongkongi kutatók számoltak be a Science Translational Medicine című szakfolyóiratban.

Egészen eddig a legpontosabb magzati genetikai vizsgálatok elvégzése kockázatot jelentett a még az anyaméhben lévő, meg nem született gyerekre nézve, mert a magzatvízből kellett hozzá mintát venni, ami nem veszélytelen eljárás: az esetek mintegy 1 százalékában vetélést okoz.
Ez a technika dilemmát jelent a várandós anya számára. Különösen érvényes ez az idősebb nőkre, akiknél nagyobb a kromoszóma-rendellenességek kockázata, ezért gyakrabban ajánlják fel nekik a magzati szűrővizsgálatokat.
Dennis Lo kutatásvezető és csoportja szerint azonban az általuk kidolgozott módszerrel az anyától vett vérmintából meghatározható a teljes magzati genom. Egy terhes nő vérplazmájában levő DNS-nek mintegy 10 százalékát teszi ki a magzati DNS. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a teljes DNS-molekula egyben jelen van, éppen ellenkezőleg, általában töredékekben tartalmazza az anyai plazma a magzati örökítőanyagot. Az anya és a gyerek DNS-ének teljes összerakása igen bonyolult "kirakós játékot" jelent.
Dennis Lo csoportja már 1997-ben felfedezte az anyai vérben lebegő magzati DNS-darabokat, széles körben alkalmazták is a technikát a magzat nemének, illetve esetleges kromoszóma-rendellenességek megállapítására. A szűrés azonban egy-egy vizsgálatnál egy betegségre vagy genetikai jellemzőre korlátozódott.
A most ismertetett kutatásban elkülönítették a plazmában lévő magzati DNS-t, majd jegyeit összehasonlították az anya és az apa genetikai térképének jellemzőivel. Ezzel a módszerrel képesek voltak megalkotni a magzat teljes genomra kiterjedő genetikai térképét, amelyet azután elemezhettek különböző mutációkat és változatokat keresve.
Lo hozzátette, hogy a vérplazmából történő nukleinsav-meghatározás eljárását a rákdiagnosztikában és a szövetátültetéseknél is hasznosíthatják majd.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink