2024. május. 17., péntek - Paszkál.
hirdetés

Vége a szociális taxi rendszernek

Újabb kellemetlen meglepetéssel szolgált a betegellátás reformja. Főleg az idős embereket érte kellemetlenül a hír, hogy már nem veheti igénybe mindenki a mentőt, ha szakorvosi kivizsgálásra megy. A korlátozás a Szlovák Általános Egészségbiztosítóval szerződésben álló egészségügyi intézmények egyes betegeire vonatkozik.

A biztosító arra hivatkozik, hogy korábban sokan visszaéltek a helyzettel, úgymond taxinak használták a mentőt, ezért szigorították a mentővel való szállítás feltételeit. A kórházakat levélben értesítette az egészségbiztosító: ezentúl csak a mozgásképtelen és a súlyos betegek mentővel való szállítását téríti. Tehát egy 80 éves betegnek, aki még úgy-ahogy tud járni, magának kell gondoskodnia a szállításról, ha szakkivizsgálásra kell mennie. Ez természetesen többletkiadást, és ismerve a gyér autóbusz- és vonatjáratokat, rengeteg időt jelent.

Nem takarékoskodásról van szó – állítja a biztosító. A hónap elején hatályba lépett szerződésekben csak a betegszállítás feltételeit pontosították, hogy a rendelkezésre álló pénzt hatékonyan használják fel. Petra Balázová, az Általános Egészségbiztosító szóvivője kérdésünkre elmondta, hogy a mentővel való betegszállításról kizárólag a kezelőorvos dönthet, mégpedig a páciens egészségi állapota alapján. Tehát ha mozgásképtelen vagy súlyos betegről van szó.

Mentővel lehet szállítani továbbra is a dializációs és a transzplantációs programban részt vevő beteget, továbbá az onkológiai és a mozgásképtelen beteget. A kórházak mostantól jobban odafigyelnek majd, hogy a kezelőorvos indokoltan engedélyezte a beteg mentővel való szállítását. Ellenkező esetben ugyanis a biztosító a szolgáltatás árát egyszerűen nem téríti meg.

(forrás: ujszo.com)

cimkék

hirdetés

Könyveink