hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Vége!

A H1N1 influenza a világjárvány utáni szakaszba ért, de ez nem jelenti hogy teljesen eltűnt - mondta sajtótájékoztatóján a WHO igazgatója.

Hozzátette, a rendelkezésre álló adatok, valamint a korábbi világjárványok tapasztalatai alapján a vírus továbbra is súlyos megbetegedéseket okozhat a fiatalabb korcsoportokban.

A WHO sürgősségi bizottsága ma rendkívüli ülésen, három órás telefonkonferenciát tartott a H1N1 influenza visszaminősítéséről.

A szervezet szóvivője elmondta, a 15 szakértőből álló testület döntést nem hozhat, csak javasolhatja Margaret Chan, a WHO igazgatója számára a veszélyességi szint csökkentését. Chan néhány hete úgy nyilatkozott, hogy a Föld északi féltekéjén a helyzet rendeződött, de a déli féltekén, ahol most a vírusnak kedvező tél van, további vizsgálatok szükségesek. A sürgősségi bizottság február óta harmadszor egyeztetett a kérdésben, de mindannyiszor azt javasolták, továbbra is világjárványként kezeljék a kórt.

a magyar oltóanyag az egyik legjobb

WHO-bírálatok a H1N1 világjárvány miatt

A szervezetet mindeközben folyamatosan kritizálják. Június elején a British Medical Journal (BMJ) arról írt, hogy a vírusellenes szerek alkalmazására kidolgozott WHO-előírásokról olyan szakemberek döntöttek, akik konzulensként anyagi juttatásban részesültek e készítmények két vezető gyártója, a Roche, valamint a GlaxoSmithKline (GSK) részéről.

A hónap végén pedig az Európa Tanács (ET) parlamenti közgyűlése kérdőjelezte meg a H1N1 "sertésinfluenza" világjárvány súlyosságával kapcsolatos előrejelzéseket és a meghozott döntések indokoltságát, mivel mint mondták: az előrejelzések az elhalálozások száma alapján erősen túlzottak voltak, és a média segítségével világméretű pánikhangulatot keltettek.

Margaret Chan ez utóbbi vádra érintőlegesen reagált mai megszólalásában. Úgy fogalmazott, a járványokat nem lehet előre megjósolni, nagy meglepetéseket okozhatnak, és nincs két egyforma belőlük. "A H1N1-ről kiderült, hogy sokkal szerencsésebb kimenetelű, mint amennyire féltünk tőle." Az igazgató ugyanakkor hangsúlyozta, a vírussal szemben a legmegfelelőbb védekezésnek a vakcina bizonyult. Amennyiben bármely területen rosszabb intézkedések születtek volna, ma nagyon más lenne a helyzet - tette hozzá.

Újinfluenza járvány Magyarországon

A kormány nem sokkal megválasztása után bejelentette, vizsgálatot indít az Omninvest állami támogatásai ügyében - melyet az Európai Unió is szabálytalannak ítélt -, és kétmilliárd forintot követel a H1N1 vakcinák gyártójától.

Mindeközben a készleten maradt oltóanyagok sorsa is kérdésessé vált, mivel ősszel lejár azok szavatossága - a gyártó a határidő hosszabítását kérte.

Amint arról a MedicalOnline beszámolt, az eredetileg megrendelt 4 millió ampullából 1,4 millió maradt az ÁNTSZ és az EKI raktáraiban, további 300 ezer pedig háziorvosoknál, patikákban lelhető fel. Utóbbiakat visszavonja az ÁNTSZ, mivel nagyon nehéz lenne a kis tételek kezelési-szállítási garanciáit az érintettektől beszerezni. Az ÁNTSZ-nél és az EKI-nél lévő tétel az eddig vizsgálatok szerint továbbra is felhasználható, raktározásuk megfelelt a szigorú hazai előírásoknak.

Vizsgálták azt is, mennyire hatékony az oltóanyag. A szakértői jelentések szerint a nemzetközi piacon fellelhető kínálatból az egyik – vagy talán legjobb – készítmény. Ez mindenekelőtt gyártástechnológiájának köszönhető, mivel nálunk teljes vírusból állították elő az oltóanyagot, így az akkor is hatásos, ha időközben mutálódik a vírus.

(forrás: MedicalOnline, WHO)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés