hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Meghosszabbíttatnák a H1N1-vakcina szavatossági idejét

Az új influenza elleni oltóanyag szavatossági idejének meghosszabbítását kérte a gyártó. Ha az Országos Gyógyszerészeti Intézet nem ad erre engedélyt, akkor néhány hónapon belül több százezer adag megmaradt vakcinát kell megsemmisítenie az államnak - írta a Magyar Nemzet.

A lap hétfői számában megjelent cikk szerint a vakcinák, amelyeket így megsemmisítenének, körülbelül egymilliárd forintnyi közpénzbe kerültek. A gyártó Omninvest Kft. képviselője elmondta, hogy a tesztek szerint az oltóanyag eredetileg egy évben meghatározott szavatossági idejénél jóval tovább eltartható.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) sajtóosztályán elmondták, hogy tévesek az információk, amelyek szerint a vidéki kirendeltségeken a megmaradt oltóanyagok megsemmisítésére készülnének. Közölték azt is, hogy a H1N1 vírus változatlanul jelen van, ezért szükséges a veszélyeztetettek, ezen belül különösen a gyermeket várók védőoltása.

Ezt a tényt erősíti a WHO is, a minap közleményt adott ki, melyben leszögezte: bár a vírus hanyatlóban, továbbra sem fújja le a közel egy éve meghirdetett nemzetközi készültséget. Az Egészségügyi Világszervezet jelentése szerint összesen több mint 350 millió adag H1N1 oltóanyagot használtak fel, melyek a vizsgálatok szerint a szezonális vakcinával megegyező eredményeket értek el.

(forrás: MNO, MedicalOnline, MTI)
hirdetés

Könyveink