hirdetés
2024. május. 06., hétfő - Ivett, Frida.

Várni kell a daganatos betegeknek a kezelésre

Félmilliárd forinttal tartozik az egészségbiztosító az Országos Onkológiai Intézetnek még tavalyról. Idén is kevés a keret, sok a területen kívüli beteg. Vannak, akiket más kórházba küldenek és egyre hosszabbak a várólisták.

Hetente 10-15 beteg jelentkezik a Magyar Rákellenes Ligánál – mondja Vasvári Artúrné, a szervezet vezetője. A szóban forgó betegeket mind az Országos Onkológiai Intézetben kezelik. Volt beteg, akit egész egyszerűen azzal bocsátottak el, hogy további kezelését az Országos Onkológiai Intézet nem tudja vállalni, keressen fel egy másik kórházat. Volt, akit nem kezdtek el kezelni, volt, aki műszeres vizsgálatot olyan időpontra kapott, ami felfoghatatlan - 2-3 hónap – sorolja Vasvári Artúrné.

Elkezdett kezelés nem szakadt félbe az intézetben - hangsúlyozza Kásler Miklós professzor, az intézet igazgatója, hozzátéve: a sürgős eseteket lakóhelytől függetlenül ellátják. Azt intézet illetékességi területén kívülről érkező betegek egy részét azonban kénytelenek várólistára tenni. A várakozási idő megnőtt, több beteg érkezik ugyanis a fővárosi centrumba, mint ahányat az intézet fogadhatna, pontosabban, mint ahány után finanszírozást kap az egészségbiztosítótól. A múlt évben félmilliárd forint értékű kezelést nem fizetett ki az OEP, és a keretet az idei évben sem emelték.
Az intézet csak annyi beteget tud kezelni, amennyit az OEP megtérít. Az intézet minden tartalékát felélte, mindenféle lehetőséget kimerítette. „Rendkívül nehéz etikai probléma, mert tudjuk azt, hogy nem véletlenül utalják az intézetbe a betegeket, illetve nem véletlenül jönnek ide” – mondja Kásler Miklós.

Az onkológiai intézet a magyar rákellátás csúcscentruma, innen nincs hová tovább küldeni a beteget, legfeljebb vissza a területileg illetékes kórházba, ezért a finanszírozási keret emelését kérik az Egészségügyi Minisztériumtól. A tárcánál a rádiónnak csak annyit mondtak: kiemelten kezelik az Országos Onkológiai Intézetet, amely a múlt évben is részesült plusz juttatásban.


Forrás: Magyar Rádió/Krónika

cimkék

hirdetés

Könyveink