hirdetés
2024. május. 04., szombat - Mónika, Flórián.

Várakozás ellátásra: romlik a betegek állapota

A betegek olykor feleslegesen várakoznak szűrővizsgálatra, és nem kapnak hiteles tájékoztatást a rendelőben. Az InfoRádió híre.

Az egészségügyi ellátórendszerben lévő betegutak javítására szólítja fel a kormányzatot a Betegút Egyesület. A szervezet kommunikációs elnökhelyettese, Kovács László az InfoRádiónak  elmondta, kétfajta betegút van, az egyik a klinikai, a másik a normál, amikor az emberek elmennek orvoshoz, kicsit komolyabb probléma esetén sorban kell állniuk, nem is keveset a szakorvosnál és a kezeléseknél is.

Ez zavaró a betegek számára, ráadásul ez idő alatt az állapotukban jelentős: komoly és negatív változás is beállhat. Kovács László hozzátette, az pedig már tényleg nagyon nagyon hosszú lehet, mire akár meg is műtik őket.

„Sokan érdeklődnek nálunk laboratóriumi és diagnosztikai lehetőségekről, specialistákról, hova kell menni, bizonytalanok. Ez is mutatja, hogy a betegút nem megfelelően működik, tőlünk kérnek tanácsot, segítséget a következő lépésről, pedig az a szakorvosi rendelőnek lenne a feladata.”

A Betegút Egyesület kommunikációs elnökhelyettese kijelentette, orvosok, közgazdászok bevonásával munkacsoportot kell létrehozni, hogy megvizsgálják, hogyan lehet pótolni az elvesztett humánerőforrást.

„Javaslatot teszünk, hogyan változtassák meg az orvosképzés rendszerét, hogy a második-harmadik évfolyamosok be tudjanak szállni a rendszerbe, például kórházakban, szakorvosi rendelőkben vagy körzeti orvosok mellett asszisztensként végezhetnék el azokat a feladatokat, amelyek a külföldre távozott orvosok hiányából fakadnak.”

(forrás: InfoRádió)
hirdetés

Könyveink