hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Vannak, akik nem adnak igazolást az adókedvezményhez

A beteg érdeke, hogy tájékozódjon adóügyekben és vigye az erről szóló dokumentumot a háziorvosának, aki aztán igazolja és továbbküldi azt az adóhatóságnak, írja a 24.hu.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal korábbi tájékoztatása szerint 2017-ben 217 ezren éltek a betegségek után járó szja-kedvezmény lehetőségével, ami kevésnek tűnik annak fényében, hogy csak a szintén a listán szereplő diabéteszesek számát egymillióra teszik Magyarországon. A lap megkérdezte az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnökét, a háziorvosok körében mennyire általános gyakorlat, hogy tájékoztatják betegeiket az adókedvezmény igénybevételéről. Selmeczi Kamill szerint ez esetben a betegnél pattog a labda, mert az ő érdeke, hogy tájékozódjon adóügyekben és vigye az erről szóló dokumentumot a háziorvosának, aki aztán igazolja és továbbküldi azt az adóhatóságnak. A praktizáló orvos azonban üdvözölné, ha lenne olyan szoftver az orvosok gépén, ami jelezné, ha a beteg jogosult lenne a kedvezményre. Hiába működik már az EESZT, erre egyelőre nincs lehetőség.

Az teljesen esetleges, hogy az orvosok tájékoztatják-e a beteget az adókedvezmény lehetőségéről, vagy sem. Amíg Selmeczi Kamill azt mondja, a beteg dolga a tájékozódás, addig az egyik olvasó azt mesélte, amikor kiderült, hogy laktózintoleranciája van, a gasztroenterológusa szólt neki, hogy rá is érvényes a kedvezmény, az adóbevallásnál ne felejtse el kitölteni a megfelelő részt. A tejcukrot lebontó laktáz tabletták havi többezres költségét éppen fedezni fogja a visszaigényelt havi 7450 forint.

Megkérdeztek egy  adószakértőt is, aki szerint az igazolás a kulcs, és annak kibocsátója, az orvos. Ha az orvos megállapítja és igazolja a betegséget, akkor az adózónak nyilatkozni kell a munkáltató felé, hogy igénybe venné az adókedvezményt. Ha év közben nem veszi igénybe, akkor a bevallástervezet sem tartalmazza, de a bevallásban ez igénybe vehető.

Angyal József okleveles adószakértő határozott véleménye az, hogy az igazolást kiadó orvos feladata a beteg tájékoztatása arról, hogy olyan betegségben szenved, ami adókedvezményre jogosítja. „Ha egy beteg elmegy az orvoshoz, aki diagnosztizálja a betegségét, akkor a betegnek miért lenne még az is a dolga, hogy megkérdezze, jár-e neki adókedvezmény?” Az orvosnak kell kétséget kizárólag tudnia, hogy jár-e az adókedvezmény – véli az okleveles adószakértő.

A teljes cikk

(forrás: 24.hu)
hirdetés

Könyveink