hirdetés
2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.

Válságban a daganatsebészet

Mindenütt a sebészet a legveszteségesebb szakma, s emiatt a gazdasági vezetés állandó céltáblája, írja a szakma válságáról a Világgazdaságban Oláh Attila, a Magyar Sebésztársaság és a Szakmai Kollégium általános sebészeti tagozatának elnöke.

Az eredendően rosszul és alacsonyan meghatározott sebészeti HBCS-k miatt a sebészeti osztályok – minden próbálkozás dacára – eleve kalkulált, évi több tíz-, százmilliós veszteséget „termelnek"– idézi tovább a cikket a weborvos.hu. Az onkológiai szakma bevétele kirívóan magas, gyakorlatilag ez „tartja el" a kórházakat. A sebészet ugyanakkor a sor legvégén kullog, korrigálhatatlan veszteséget elkönyvelve.

Paradox helyzet, hogy miközben a kirívóan jól dotált onkológia mellett a sebészet kifejezetten elhanyagoltnak tűnik, a szolid tumorok 85-90 százalékában a gyógyulás alapja még ma is a sebészi kés, azaz a radikális eltávolítás. Nehezen érthető, hogy ezekben az esetekben a képalkotó eljárásokat és a kiegészítő vagy palliatív onkológiai kezeléseket miért finanszírozzák jóval magasabb szinten, mint a műtéti beavatkozásokat, írja  a szakmai kollégium vezetője.

hirdetés

Könyveink