hirdetés
hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Valóban több a fiatal szívbeteg?

Körkérdés a szakemberekhez

A Népszabadság február 10-i számában – Tragédiák színpadon és futballpályán címmel – nemrég hirtelen halált halt, közismert emberek, elsősorban sportolók történetét ismertetve kérdezett meg szakértőket, hogyan látják a szerencsétlen esetek számának növekedését. A cikkben megszólalt szakemberek közül elsősorban dr. Horváth Iván nyilatkozatának próbáltunk utánajárni, hiszen szavai szerint „folyamatosan és látványosan nő a fiatal páciensek száma. Míg korábban a tizen-huszonévesek alig-alig kértek segítséget, most havonta két-három eset biztosan előfordul, és nem ritka az sem, hogy a fiatalok szervezetébe stentet kell beültetni.” Sajnos, ő maga nem nyilatkozott lapunknak, többen viszont igen. Dr. Horváth Iván hozzájárult, hogy az ő hozzászólása nélkül is összegezzük a megkérdezett kardiológusok véleményét. Összeállításunkat dr. Thomka István és dr. Kovács Imre főorvos részletes véleménye teszi teljessé.

Dr. Jánosi András, a budapesti Szent János Kórház kardiológiai osztályának vezetője úgy véli, hogy az idézett megállapítás szubjektív megítélésen alapul. A fiatal betegek nagyobb számáról nincs megbízható epidemiológiai adat. Meggyőződése szerint a fiataloknál nem katéterezni kell, a fő feladat az egészségtudatos magatartás elterjesztése (a dohányzás elhagyása, testsúlykontroll, magas vérnyomás korai felismerése és kezelése stb.). Az iszkémiás szívbetegek kivizsgálása nem a katéteres laborban kezdődik és ennek a kérdésnek a kezelése nem az invazív kardiológusok feladata. A sportolóknál bekövetkező hirtelen halál nem kapcsolódik az iszkémiás szívbetegséghez.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Varga Zoltán
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés