hirdetés
hirdetés
2024. május. 01., szerda - MUNKA ÜNN.,Fülöp, Jakab.
hirdetés

Vakcina diabétesz ellen

Az Immunity című szaklapban megjelent közlemény (DOI: 10.1016/j. i m m u n i . 2 0 1 0 . 0 3 . 0 1 5 ) arról számol be, hogy sikerült a kísérleti modellállatok autoimmun cukorbetegségének lefolyását úgy megfordítani, hogy eközben szervezetük immunvédekezése a kórokozókkal szemben nem károsodott. A kanadai kutatók Pere Santamaria vezetésével nanorészecskéket burkoltak be az autoimmun diabétesz kialakulásáért felelős, antigénként viselkedő, a fő hisztokompatibilitási komplexhez tartozó, a pankreász bétasejtjeinek felszínéről származó fehérjével.
  Az egerek szervezetébe juttatott nanovakcina – az autoantigén krónikus expozíciója – hatására az éretlen T-sejtek hos.szú élettartamú CD8+- memóriasejtekké alakultak, megölték a betegség progressziójáért felelős antigénprezentáló sejteket, és megakadályozták továbbiak létrejöttét. A kísérleti állatok a kezelés hatására normoglikémiássá váltak. Santamaria most azt tervezi, hogy a módszert más autoimmun betegségek, így szklerózis multiplex és reumatoid artritisz esetén is kipróbálják.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés