2024. május. 13., hétfő - Szervác, Imola.
hirdetés

Kitekintő

Üzbegisztánban korlátozzák az orvosok külföldi utazásait és a betegtájékoztatást

Üzbegisztánban korlátozzák az orvosok külföldi utazásait – közölte pénteken egy helyi elemző intézet.
Egy nemrég elfogadott kormányrendelet értelmében az egészségügyi dolgozók csak szigorú feltételek teljesítése mellett hagyhatják el az országot, még akkor is, ha magánjellegű utazásra készülnek. Az Expert Working Group nevű nem kormányzati szervezet szerint az országot elhagyó üzbég orvosoknak hazatérésük után három napon belül jelentést kell leadniuk, amelyben beszámolnak külföldi programjukról. Ha szakmai konferencián vesznek részt, előadásuk szövegét előzetesen be kell mutatniuk az egészségügyi minisztériumnak. Ha valamelyik előírást elmulasztják, szigorú büntetésre, illetve teljes utazási tilalomra számíthatnak.
 
A taskenti elemző intézet szerint a rendelkezések sértik az üzbég alkotmányt, amely előírja, hogy az állampolgárok szabadon elhagyhatják az országot. Az új szabályok valószínűleg azt a célt szolgálják, hogy az orvosok ne juthassanak el külföldi továbbképzésekre, ahol az üzbég hatóságok nem tudják őket ellenőrizni, illetve hogy a képzett egészségügyi dolgozók ne vállalhassanak munkát külföldön.
 
Üzbegisztán az egyetlen az egykori Szovjetunió utódállamai közül, ahol máig kiutazási engedélyt kell kérni a hatóságoktól annak, aki külföldre akar menni.
 
A korlátozás miatt az üzbég orvosok kevés külföldi tapasztalatot szerezhetnek, s ez várhatóan még nehezebb helyzetbe hozza a közép-ázsiai ország súlyos gondokkal terhelt egészségügyi rendszerét. Az emberek általában kevéssé tájékozottak az egészségügyi problémákról, részben azért, mert az autoriter rezsim keményen kézben tartja az információk áramlását. Egy egészségügyi kérdésekben tájékoztatást nyújtó internetes portál bezárását például azért rendelték el éppen a napokban, mert egy taskenti bíróság elmarasztalta az oldalt a pornográfiaellenes rendelkezések megsértése címén, a férfi és női nemi szervek orvosi neveinek feltüntetése miatt.
 
Februárban hét év börtönbüntetést kapott egy aktivista, mert a HIV-vírus terjedését megakadályozó óvszerhasználatról és az egyszer használatos, eldobható injekciós tűkről szóló tájékoztató brosúrákat osztogatott. A bíróság szerint akciójával a homoszexualitást, a prostitúciót és a kábítószer-használatot népszerűsítette a kiskorúak körében.
 
MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink