2024. május. 01., szerda - MUNKA ÜNN.,Fülöp, Jakab.
hirdetés

USA:160 millió dolláros biztosítási csalást lepleztek le

Álorvosok, álműtétek: gigantikus biztosítási csalást lepleztek le Amerikában. 

Körülbelül 160 millió dolláros egészségügyi biztosítási csalást derítettek fel az Amerikai Egyesült Államokban, ahol 52 gyanúsítottat őrizetbe is vettek az üggyel kapcsolatban. Csak Los Angeles környékén több tucatnyian kerültek rács mögé. Biztonsági szolgálatok információi szerint az elkövetett bűncselekmény "a legnagyobb egészségbiztosítási csalás, amelyet egyetlen bűnszövetség keretein belül kíséreltek meg elkövetni".

A Mirzoyan-Terdjanian csoport orvosok személyazonosságát lopta el és nem létező klinikákat tüntettek fel úgy, mint Medicare szolgáltatók, még hamis irodákat is nyitottak. Lopott biztosítási információkat használtak fel és álbeavatkozásokat számláztak ki. Az elkövetők New Yorkban, Kaliforniában, Új-Mexikóban, Georgiában és Ohióban dolgoztak. A bűnözők 2006 óta tevékenykedtek és 35,7 millió dolláros bevételt értek el; 118 klinika, amelyet a számlákon feltüntettek csak postafiók formájában létezett. A vádak között szerepelnek pénzügyi bűncselekmények, társadalombiztosítási csalások, személyes adatokkal való visszaélés, pénzmosás.

Az elkövetett bűncselekmények egy része megdöbbentő: egy bőrgyógyászati részlegnek például szívvizsgálatot számláztak ki – és pont ezek váltak gyanússá, bár a legtöbb esetben szó nélkül fizetett az egészségbiztosító. A Medicare szolgáltatás jellemzője az, hogy azonnal fizet, ami megkönnyíti a szolgáltatók dolgát, de a rendszert igen sérülékennyé teszi. Az Endeavour Diagnostics, amely állítólagosan egy orvosi labort működtetett és több mint egy milliós forgalmat bonyolított le, csak egy kis iroda volt a valóságban egy íróasztallal és egy faxgéppel San Fernandoban.

Az irodában az FBI kapcsolatokat talált más fantom cégekkel is, amelyeket örmény bűnözői csoportok hoztak létre. Az FBI szerint a műveleteket Kaliforniából irányították, egyes szakértők szerint az elsődleges cél az volt, hogy akár kormányzati szintre is behatoljanak a bűnözők. A bűnözők kivételes tehetséggel találták meg a biztosítási rendszer lehetséges hiányosságait és gyöngeségét. A nyomozók szerint olyan korrupt orvosokat is találtak, akiknek pénzt adtak, hogy teszteket, vizsgálatokat, kezeléseket "végezzenek el" állítólagos balesetek áldozatain, amelyért a kormány később fizetett.

Armen Kazarian, egy örmény-amerikai illető volt a bűnbanda vezetője, akit Vor néven ismertek a rendszerben (a szó jelentése hasonló a maffiában a keresztapa szerepéhez). A férfi 1996-ban érkezett az Egyesült Államokba, ahol menekültként letelepedési jogot kért. A letartóztatások nagy része Glendale-ben történt, ahol a legnagyobb az örmény bevándorlók aránya, számuk a lakosság 25 százalékát is eléri.

Az örmény bevándorlók nagy része a múlt század végén érkezett Amerikába Törökországból, ahonnan származásuk miatt kényszerültek elmenekülni. A legtöbb ma élő örmény bevándorló a szovjet kommunizmusban nőtt fel, és megtanulták, hogyan lehet egy korrupt és sérülékeny rendszerben túlélni, ahol ezek a tulajdonságok pozitív színben kerültek feltüntetésre. Az Örmény-Amerikai Kereskedelmi Kamara elnöke, Zaven Kazazian az üggyel kapcsolatosan hangsúlyozta, hogy "az egy teljesen más kulturális háttér, mindenkinek magáról kellett gondoskodnia. De a történtek megbotránkoztattak bennünket is, és nincs kapcsolatunk az elkövetőkkel. Nem a valódi örmény embereket képviselik, ez olyan, mintha azt mondanánk, hogy minden olasz ember maffia tag. Ez bolondság."
A legtöbb megvádolt személy arra hivatkozik, hogy nem bűnös, nem követett el bűncselekményt. Az Örmény Külügyminisztérium szóvivője bocsánatot kért az amerikai kormánytól.

(forrás: ATV / Medical News Today)
hirdetés

Könyveink