2024. május. 04., szombat - Mónika, Flórián.
hirdetés

Kitekintő

Üres kórházat építettünk Afganisztánban

Magyar szempontból különösen szomorú olvasnivalóra akad, aki fellapozza Németország vezető konzervatív lapjának, a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak mai számát.

A cikk egy Észak-Afganisztánban épült vadonatúj kórházról ír, melyet a magyar kormány építtetett a magyar adófizetők pénzén. A kórház teljesen üres, mivel a klinika megépüléséről az afgán egészségügyi minisztériumot nem értesítette a helyi afgán egészségügyi hatóság – akiknek pedig a magyarok jó időben szóltak. Így aztán Kabulban nem nem terveztek be plusz-orvosokat és nővéreket a magyarok által épített kórház számára, ezért jelenleg nincs kit a kórházba küldeni dolgozni.
Talán ez az eset is jelzi, hogy az Afganisztánt újjáépíteni szándékozó nemzetközi közösségnek (és az afgán államnak) még sokat kell tanulnia és fejlődnie a koordináció és kommunikáció terén. A tegnapi nap folyamán Hollandiában megtartott Afganisztán-konferencia – amelyen 72 ország képviselője vett részt – ezért is jött jókor. A konferencia két szempontból is fontos volt: az egyik, hogy az újjáépítésben és a talibánok elleni harcban segédkező országok rájöttek arra, hogy Afganisztánban csak akkor lehet békét teremteni, ha a táliboknak biztos menedéket nyújtó Pakisztánban is stabilizálódik a helyzet. Mindenki tudja, hogy a felkelők szabadon járnak át Pakisztánba, erőt és fegyvereseket gyűjteni az afganisztáni harchoz. Amerika és a NATO – kevés kivételtől eltekintve – nem követi, mert nem követheti a szomszédba őket. A tálibok fő központja – Quetta városa – ennek megfelelően nem is Afganisztánban, hanem Pakisztánban található. Hogy az Obama-kormány is érzékelte az idők jeleit, mutatja, hogy a tapasztalt Richard Holbrooke-ot Afganisztán és Pakisztán különmegbízottjává nevezték ki néhány hónapja. A két ország problémái nem választhatók el egymástól. 
A másik fontos jelzés az volt, hogy Irán is meghívást kapott a rendezvényre, amelyen meg is jelentek Teherán képviselői, sőt éppen Holbrooke-al még külön tárgyaltak is. Irán és Afganisztán majdnem ezer kilométer közös határon osztozik, amelyen keresztül virágzik az ópiumkereskedelem. Ennek is köszönhetően ma Iránban két millió kábítószerfüggő található, Teheránnak tehát már csak ezért is érdeke, hogy Afganisztánban javuljon a helyzet. Amerikától okos lépés és fontos szimbolikus gesztus volt Irán meghívása a konferenciára, hiszen ezzel Washington elismerte: a perzsa állam fontos szereplője a térségnek, de cserébe konstruktívan és felelősségteljesen kell fellépnie a nemzetközi parketten. A nemzetközi közösség és az afgánok egy hajóban csücsülnek, és a magyar kórház példáján látható: a szorosabb együttműködés minden téren jól jöhet.

 Kitekintő

cimkék

hirdetés

Könyveink