hirdetés
hirdetés
2024. május. 13., hétfő - Szervác, Imola.
hirdetés

Ünnep Bécsben

  Az év vége Bécsben korán kezdődik: már karácsonyi díszben áll az osztrák főváros. A fényár, az égőfüzérek, az utcák fölött keresztben kifeszített és kivilágított karácsonyi motívumok csak kísérőzene a pazar kirakatok mellé. Az ünnepvárás hangulatát mesebeli kulturális kínálat fokozza.

  Az adventi vasarok mar november kozepe ota varjak a latogatokat, koztuk a legnagyobb es a legszebb a Varoshaza elotti teren, a Burgtheaterrel szemben talalhato. Ennek hagyomanya a 13. szazadig kovetheto: Albrecht csaszar 1294-ben adomanyozta a kereskedoknek es az iparosoknak az arusitas privilegiumat, s ezzel megteremtette . a varos polgarainak jobb ellatasa erdekeben . magat a vasart. A 16. szazadban Tamas-vasarnak hivtak . ekkor mar kivonultak portekajukkal a mezeskalacsarusok is. A nagy valtozas . amely a karacsony ujfele megunneplesevel jart egyutt . 1814-ben, a Becsi Kongresszus idejen tortent. Azota ajandek is kerul a fa ala, ezert aztan jocskan bovult a kinalat . igaz, ekkoriban az egyik szep belvarosi ter volt a helyszin. A Varoshaza, ez a gyonyoru csipkes epulet 1975 ota adja a hangulatos hatteret, a lenyeget pedig az 1984-ben kapott uj nev fejezi ki: adventi varazslat. Az iden 28 meter magas fa all kozepen, ez a salzburgi Wildkogel ajandeka; korulotte a rengeteg alpesi hazacskakban puncs es forralt bor, hozzaillo harapnivalo, es ezernyi apro csecsebecse is kaphato. A gyermekeknek kulonleges programokat kinalnak (az epuleten belul is); az osfakat pedig mesediszitessel ruhaztak fol, ami onmagaban is alkalmat ad a bameszkodasra.
   Csak csodalni lehet a becsi varosatyak fantaziajat, es persze azt az elszant nagyvonalusagot, amellyel otleteiket megvalositjak. Minden evben dusabb es vonzobb az advent es a karacsony-szilveszter az osztrak fovarosban.
   Az idei szenzacio ketsegkivul Woody Allen es az Eddy Davis New Orleans Jazz Band follepese december 23-an a Stadthalleban. Woody Allennek (aki Budapesten december 27-en a Sportarenaban jatszik) Ausztriaban is sok a rajongoja, es minden ujsagolvaso, tevenezo tudja, hogy a szineszrendezo rendszeresen egyutt muzsikal a bandaval New Yorkban.
  A Christmas in Vienna mas tipusu zenet kinal. Bar az igazi nagy show-t . a Domingo.Netrebko. Villazon enekharmas estjet . .ellopta?h a labdarugo Europa-bajnoksag, melynek zaronapjan lepnek fel ok harman a schonbrunni kastelyban, azert az idei karacsonyi koncert is figyelemre melto a Musikvereinben. Jose Cura, Elina Garanc.a es mas nagy nevek olvashatok a programban, amelyen Haydn-, Mozart-, es hagyomanyos karacsonyi dalok szerepelnek.
   Az Ujevi Koncert 68 eve a becsi evkezdet hagyomanya, amelyet a vilag szamos orszagaban sok millioan neznek es hallgatnak. Rekordnak szamit, hogy a Becsi Filharmonikusokat vezenylo francia Georges Pretre szemelyeben januar elsejen minden eddiginel idosebb, 83 esztendos karmester all a pulpituson. Ő pontosan negyvenot evvel ezelott debutalt Becsben. A karmester szemelye mindig befolyasolja a musort: az iden a ket Strauss . apa es fia . huszonegy muve mellett a Napoleon-indulo, a Parizsi keringo es a Versaillesgalopp is felcsendul majd. Ez lesz egyebkent az otvenedik ujevi koncert, amelyet az osztrak televizio kozvetit (a kettes csatorna, nehogy illetektelenek kulfoldon kalozkodhassanak, hiszen a kozvetites jogat busas dijert lehet csak megvasarolni . ahogy teszi is evek ota a vilag valamennyi emlitesre erdemes adoja).
   A becsi Operahaz . ugyancsak hagyomanyosan . meg karacsony elott, december 18-an, majd a ket unnep kozott, 28-an es 30-an a Diotorot tuzi musorara, Harangozo Gyula, az itteni balettigazgato koreografiajaban, parades szereposztasban. Max es Moric, a novemberben bemutatott uj balett szinten a gyermekeknek szol, de a felnottekre is gondolnak: december 26-atol megy a Bajaderok.
   Az advent, a karacsony es az ujev kozti idoszak muzeumi kinalata is unnepinek mondhato. A Kunsthistorisches Museum Tizian-kiallitassal csabitja a klasszikus kepzomuveszet kedveloit. A tarlat a festo kesei muveire osszpontosit, es januar 6-ig tart nyitva. A muzeumok magas szinvonalu versengese immar allandosult Becsben . ezuttal az ember szive talan az Albertina fele huz. Nemcsak azert, mert a Monet-tol Picassoig cimu kiallitas oly tokeletes attekintest nyujt a klasszikus modernrol, hanem azert is, mert ezek a remekmuvek . a megtekintheto 300-on kivul meg vagy ketszaz . meghatarozatlan idore, vagyis akar orokke a muzeumban maradnak. Herbert Batliner, a lathatoan remek izlesu es tehetos liechtensteini gyujto bizonyara nem veletlenul szemelte ki az Albertinat a kepek uj otthonanak: alkalmas allaguk megovasara, es sokan lathatjak. A nagyvonalu szponzor a klasszikus modern mualkotasokat nem az alkoto nemzeti hovatartozasa szerint vasarolta; egy idoben erdeklodese az orosz kepzomuveszet fele fordult, ezert az Albertina felso emeleten ott vannak Malevics es Kandinszkij kepei is.
   A Belvedere tematikus kiallitasa, a .Becs.Parizs: Van Gogh, Cezanne es az osztrak modern cimu kiallitas a ket orszag kepzomuveszete kozotti kolcsonhatast hivatott bizonyitani. Nemcsak a franciak befolyasoltak a szecesszio alkotoit, hanem a Szajna partjan is beepultek bizonyos, osztraknak tekintett jellegzetessegek a kor muveszetebe. Ha a tematika neha kicsit eroltetettnek is tunik, karpotolnak erte a gyonyoru alkotasok, es a helyszin, az Also- Belvedere pompasan helyreallitott helyisegei, ezer negyzetmeteren. Savoyai Jeno gyonyoru barokk nyari palotajanak ez az also traktusa teljes pompajaban, a megujult kertresszel es a felso palotara nyilo kilatassal fogadja a latogatokat.
  A Leopold muzeum kiallitasa a ket vilaghaboru kozotti osztrak kepzomuveszetet mutatja be. Ugyanitt lathato a hezagpotlonak is tekintheto cseh kiallitas: Mucha, Grund es C. apek kepeinek tobbsege magangyujtemenyekbol erkezett ide, es marad jovo ev elejeig.
    Becs Kina lazaban eg, s ez nemcsak a nyari olimpianak tudhato be, hanem az azsiai birodalom gazdasagi fejlodesenek es az ennek nyoman belendulo osztrak.kinai kapcsolatoknak. A kortars kinai kepzomuveszet izgalmas bemutatoja lathato a Muzeumi Negyed masik meghatarozo intezmenyeben, a Modern Muveszetek Muzeumaban (MUMOK). Akinek a karacsonyi bevasarlasok idejen a muzeumokra nem jut ideje, nem marad le vegleg: a tarlatok legtobbje februar elejeig tart nyitva, a pontos idopontot a honlapok kozlik.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
SZÁSZI JÚLIA
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés