hirdetés
2024. május. 04., szombat - Mónika, Flórián.

Újra önálló lehet a budapesti Szent Margit Kórház

Visszaállítaná a budapesti Szent Margit Kórház önállóságát a budapesti városvezetés; az ehhez szükséges előzetes lépésekről jövő szerdán dönt a Fővárosi Közgyűlés.

Szentes Tamás, egészségügyért felelős főpolgármester-helyettes a javaslatban azt írta: a Szent Margit Kórház alaptevékenysége az aktív és krónikus fekvőbeteg-ellátás biztosítása volt, ezt kiegészítette a művesekezelés és a járóbeteg-szakellátás. Az intézet elsődleges feladata a főváros III. kerületi lakosságának fekvőbeteg-szakellátása volt.

Kitért arra, hogy 2007. április elején az intézmény aktív ellátási kapacitása csökkent, a rehabilitáció pedig új szakellátási formaként lépett be. A kórházat 2008 januárjában a Fővárosi Önkormányzat Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházai elnevezésű összevont intézménybe integrálták, mert az egészségügyi reform után elengedhetetlen volt az egyesítés az érintett intézmények fenntartható működéséhez - olvasható a dokumentumban.

A visszatekintés szerint a jogi és gazdasági összevonás megtörtént, de az egyes intézmények szakmastruktúráját nem integrálták. A főpolgármester-helyettes azt is megjegyezte: a kórház kiegyensúlyozott gazdálkodást folytat.

Szentes Tamás előterjesztése szerint az a tervezett leválasztás fő indoka, hogy az összevont intézmény magas kapacitása és széles szakmai portfóliója miatt meghaladja az optimális, átlátható betegellátás-szervezési méreteket.

Úgy véli, az önálló Szent Margit Kórház a jelenlegi tevékenységével, a sebészeti és szülészeti profilok megerősítésével fenntartható, stabil gazdálkodású, megfelelő üzemméretű intézmény lehet. Hangsúlyozta azt is, hogy a továbbiakban is komoly szakmai együttműködés szükséges a Szent Margit és a Szent János Kórház között.

A javaslat megfogalmazza, hogy mielőbb szükséges a helyzetfelmérés és -értékelés elvégzése, a kórház leválasztása és új költségvetési intézmény felállítása. Ha ezek a szükséges lépések megtörténnek, akkor az idén december 1-jével önállóvá válhat a kórház.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink