hirdetés
2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.
hirdetés

 

Újabb útmutató készül az állatok "eutanáziájához"

A kutatók ezen a héten próbálnak közös nevezőre jutni abban a kérdésben, hogy milyen módszer a leghumánusabb a felesleges laboratóriumi állatok megölésére, írja az [origo].

A tudományos kísérletek végén az egyik legkellemetlenebb, de sajnos megkerülhetetlen feladat a feleslegessé vált kísérleti állatok, elsősorban rágcsálók elpusztítása. A kutatók, illetve az asszisztensek igyekeznek a lehető legkíméletesebben végrehajtani ezt. Az állatjóléttel és állati eutanáziával foglalkozó kutatók azonban egyre inkább úgy vélik, hogy a jelenleg használt módszerek nem a lehető legkevésbé fájdalommentes és stresszmentes megoldások.

A Nature beszámolója szerint ezen a héten a nagy-britanniai Newcastle upon Tyne-ban gyűlnek össze téma szakemberei, hogy megvitassák a rendelkezésre álló adatokat, és megpróbáljanak konszenzust kialakítani a kérdésben.

Noha az Amerikai Állatorvosi Egyesület évente adja ki javított útmutatóját az állatok eutanáziájához, amelynek legújabb változatába már felvették a zebrahalat is, a mostani nagy-britanniai gyűlés remélhetőleg további hasznos útmutatásokkal szolgál majd a laboratóriumi állatok minél humánusabb elpusztításához.

A teljes cikk az [origo]-n

(forrás: [origo])
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink