2024. május. 06., hétfő - Ivett, Frida.
hirdetés

Új-zélandi babyboom

Új-Zélandon a születések száma megdöntötte a 36 éves rekordot. Június végéig 12 hónap alatt 64 140 gyermek jött a világra, 1991 óta nem volt ilyen magas a lakosság termékenységi szintje.

A hirtelen jött babyboom próbára teszi a helyi egészségügyi rendszert. Egy tavaly elvégzett felmérés szerint a szülések megfelelő ellátásához új kórházakra és több szülésznőre lenne szükség. Ezért külön programot dolgoztak ki, amely alapján támogatást kapnak a frissen végzett szülésznők. Több intézmény külföldről próbál személyzetet toborozni.
A babák számának növekedésével egy időben az egészségügyi minisztérium statisztikái alapján közel négyszeresére nőtt a külföldi szülők által Új-Zélandon világra hozott csecsemők száma is. Szakértők szerint nem ritkaság, hogy a szülési számla 12 ezer dollár fölé emelkedik, a körzeti egészségügyi tárcák pedig kizárólag azoknak az anyáknak biztosítanak ingyenes ellátást, akik új-zélandi állampolgárok, rendelkeznek állandó lakhellyel, megfelelő munkahellyel vagy menekültstátussal, illetve beleesnek az Ausztráliával és Nagy-Britanniával kötött megegyezésbe. A „potyautasok" kiszűrésére egyes kórházakban akár az útlevelet is elkérik a várandós anyáktól. A gyermekvállalási kedv hátterében több tényező áll. Viv Gurrey, a Parents Centres új-zélandi gyermekgondozási központ vezérigazgatója a Magyar Nemzetnek kifejtette, a demográfiai változás egyik oka, hogy az új-zélandi nők ma már később szülnek, mint régebben. Korábban 20-25 éves korukban vállaltak először gyereket, ez a kor mára nagyjából 10 évvel kitolódott, az új trendhez tartozó nők első generációja pedig most érkezett el életének abba a fázisába, hogy aktuálisnak tartsa a családalapítást. Egyes szakértők szerint fontos szerepet játszott továbbá az a tavaly bevezetett kormányintézkedés is, amely heti 20 órányi ingyenes gyermekgondozást biztosít a 3-4 éves gyerekekkel rendelkező szülőknek. 

Forrás: Magyar Nemzet

cimkék

hirdetés

Könyveink