hirdetés
hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Új NICE-irányelvek

Második esély az érbetegeknek

Új irányelveket tett közzé május 24-én a NICE (National Institute for Health and Clinical Excellence) két orális antitrombotikus szer, a dypiridamol–acetil-szalicilsav tartalmú Asasantin (Boehringer Ingelheim) és clopidogrel (Plavix, Sanofi-Aventis) alkalmazásáról a sztrók és a szívinfarktus szekunder prevenciójában. Az állásfoglalás leszögezi, hogy a nagy kockázatú betegek – azok, akik anamnézisében szerepel – terápiájába a legutóbbi esemény utáni kétéves időtartamra be kell építeni a dypiridamol–acetil-szalicilsav kombinációt. Két év elteltével, illetve azoknál, akik a gyógyszert nem tolerálják, a terápiát a hagyományos, kis dózisú acetil-szalicilsav- kezeléssel kell folytatni. A clopidogrelt olyan betegeknek kell felírni, akik az acetil-szalicilsavat nem szedhetik, ám kórtörténetükben szerepel a sztrók, a kardiovaszkuláris esemény vagy a tünetekkel járó perifériás érbetegség.
Peter Littlejohns professzor, a NICE vezetőségi tagja és orvosigazgatója az irányelvek megjelenése kapcsán Anglia és Wales legsúlyosabb egészségügyi problémái közé sorolta a nagy mortalitású és sok ember rokkantságáért felelős kardiovaszkuláris betegségeket. Hangsúlyozta: megfelelő indikáció mellett ezek a gyógyszerek emberek ezreinek életére gyakorolnak szignifikáns mértékű hatást. Angliában és Walesben évente 102 ezerre becsülik azok számát, akiknél perifériás érbetegséget diagnosztizálnak, és évente 140 ezerre teszik a sztrókesetek számát. Az első akut szívinfarktust a betegek 30 százaléka nem éli túl, míg a sztrók után 30 nappal a betegek 23 százaléka már nincs életben, és a betegség hároméves túlélése is csak 30–40 százalékos. Az Egyesült Királyságban a rokkanttá válás vezető oka: a túlélők 25–30 százaléka szenved tartós károsodást.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés