hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Új kutatólaboratórium kezdi meg munkáját az Országos Onkológiai Intézetben

Új kutatólaboratórium kezdi meg munkáját az Országos Onkológiai Intézetben; az erről szóló szerződést pénteken írták alá az intézményben.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, az intézmény volt főigazgatója nagy jelentőségűnek nevezte a laboratórium létrehozását, amelyben a svéd Karolinska Intézet kutatója dolgozik majd magyar kollégáival. A miniszter emlékeztetett, hogy az elmúlt években az OOI Közép-Kelet-Európa egyik vezető intézetévé nőtte ki magát, és 2006 óta a legmagasabban akkreditált rákközpontként tartják nyilván. Ezt a besorolását az intézet meg is tudta tartani, azóta is folyamatosan magas színvonalú a klinikai és a kutatási tevékenység – emelte ki Kásler Miklós, hozzátéve: ez a munka teremtette meg annak lehetőségét, hogy létrejöhetett a Közép-Kelet-európai Onkológiai Akadémia. A miniszter szerint ahhoz, hogy ezt a pozíciót meg lehessen tartani, folyamatosan bővíteni kell az intézet kutatási területét. A Karolinska Intézettel közös laboratórium elindítása mintaértékű a kutatásban és az innovációban  fogalmazott.

Nagy Péter, az OOI tudományos igazgatója elmondta, az intézetben nagy hagyományuk van a klinikai kutatásoknak, amelyek nemzetközi szinten is elismertek. Az alap- és klinikai kutatások mellett egyre inkább a transzlációs kutatások irányába tolódik a hangsúly. Ezek azok a kutatások amelyek eredményeit azonnal a betegek gyógyítására lehet használni. A tudományos igazgató szerint mérföldkő, hogy Elias Arnér világhírű svéd professzor az onkológiai intézetben folytat majd kutatásokat. A Karolinska Intézet biokémiai és orvosi fizikai tanszéke vezetőjének kutatásai a szelén tartalmú fehérjék daganatos megbetegedésekben játszott szerepére fókuszál.

Elias Arnér a korlátozottan nyilvános sajtótájékoztatón örömét fejezte ki, hogy Budapesten is dolgozhat, és reméli, hogy ez a közös munka erősíti az együttműködést a daganatos megbetegedések gyógyítására irányuló kutatásokban, hiszen a infrastrukturális háttér rendelkezésre áll.

A korlátozottan nyilvános sajtótájékoztató végén Polgár Csaba, az OOI főigazgatója és Elias Arnér aláírta az együttműködésről szóló szándéknyilatkozatot.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink