hirdetés
2022. szeptember. 28., szerda - Vencel.
hirdetés

Az Onkológiai Akadémiáról Lyonban számolt be Kásler Miklós

A budapesti Közép- és Kelet-európai Onkológiai Akadémia megalakulásáról számolt be szerdán a franciaországi Lyonban a nemzeti onkológiai intézetek igazgatóinak éves tanácskozásán az emberi erőforrások minisztere, aki erről telefonon beszélt az MTI-nek.

Kásler Miklós hangsúlyozta, az évente ismétlődő lyoni összejövetelek alkalmasak arra, hogy körvonalazódjanak azok a nagy nemzetközi trendek, elképzelések és lehetőségek, amelyek megszabják a rákkutatás és -gyógyítás távlatát rövid-, közép- és hosszútávon. Mostani részvételének célja az volt, hogy tájékoztassa a nemzetközi onkológus közvéleményét a Közép- és Kelet-európai Onkológiai Akadémia létrejöttéről, részben azért, hogy meghatározzák a helyét a világ onkológiai térképén, illetve lerakják azokat az alapokat, amelyek lehetővé teszik a kapcsolatok kialakítását a többi nagy nemzetközi szervezettel és a nagy onkológiai intézetekkel.

A húsz ország részvételével júniusban Budapesten megalakult nemzetközi tudós testület összefogja az onkológia területén meglévő tudásanyagot, amelyet egymás között megosztva a részt vevő országok jelentős lépéseket érhetnek el a megelőzésben és a kezelésben. Az országok között közös munka megjelenhet például a gyógyszerinnovációban és klinikai kutatásokban is. A fő célkitűzés a rákos betegségek megelőzése, de ezzel együtt a gyógyítás hatékonyságát is növelni szeretnék, ehhez pedig személyre szabott terápia szükséges.

Az akadémia budapesti székhellyel működik, létrejöttéhez a magyar állam 500 millió forinttal járult hozzá, és az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) is a támogatásáról biztosította a testületet. Az akadémia megalakítása 25 év közös munka eredménye, és célja az is, hogy az oktatás és kutatás területén is minél gyorsabb legyen a tapasztalatcsere.

Peter Boyle, a lyoni székhelyű Nemzetközi Prevenciós Kutató Intézet (IPRI) igazgatója az MTI-nek szerdán telefonon azt mondta, hogy az onkológiai akadémia megteremtése a legfontosabb fejlemény, amely rák megelőzésének terén történik Közép- és Kelet Európában. Hozzátette, az onkológusok célja kétsíkú: egyrészt megvédeni az embereket a betegségtől, másrészt attól, hogy belehaljanak. Az akadémia egyik hatalmas feladata a közép- kelet-európai térségben, hogy megszüntesse azt a szakadékot, amely a nyugat-európai térségtől elválasztja ezen a téren. Európa keleti felében ugyanis rosszabbak a mutatók a megelőzés és a halálozás területén. Az akadémia célja, hogy jó irányba tett változásokat hozzon a megelőzés terén, javítson a rákgyógyítás minőségében – fejtette ki az IPRI igazgatója.

(forrás: MTI)
hirdetés
hirdetés

Könyveink