hirdetés
2022. szeptember. 26., hétfő - Jusztina.
hirdetés

Magyar-orosz együttműködés az onkológiában

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere kedden késő délután hivatalában fogadta Veronika Szkvorcova orosz egészségügyi minisztert.

A két tárcavezető megbeszélésének középpontjában a magyar és az orosz kormány közötti egészségügyi együttműködés állt. Információt cseréltek a daganatos megbetegedések szűréséről és kezeléséről, a népegészségügyi programok megvalósításáról és az e-egészségügyi rendszerek bevezetéséről is.

A két miniszter bizakodásának adott hangot, hogy legutóbbi találkozásuk óta számos területen sikerült előrelépniük. Eredményesen zárult a magyar-orosz egészségügyi, egészségipari és gyógyszeripari munkacsoport nyolcadik ülése, és szerdán – egy másfél évtizedes, egyeztetési folyamat lezárásaként – aláírásra kerül a magyar-orosz szociális biztonsági egyezmény.

A miniszterek kölcsönösen megállapították, hogy nagy lehetőségeket látnak a két ország közötti egészségügyi kapcsolatok megerősítésében, különös tekintettel a daganatos betegségek kutatása, szűrése és gyógyítása terén. Prof. Dr. Kásler Miklós emlékeztetett: a daganatos megbetegedések korai felismerése és kezelése, továbbá a halálozási mutatók javítása kiemelt népegészségügyi és gazdaságpolitikai kérdés. A tárcavezetők egyetértettek abban, hogy az onkológiai együttműködés prioritás a két ország közötti kapcsolatokban.

Fotó: EMMI
Fotó: EMMI

Kásler Miklós üdvözölte, hogy Oroszország a Közép- és Kelet-európai Onkológiai Akadémia alapító tagjaként elkötelezett a rák elleni közös küzdelemben.

Veronika Szkvorcova nagyrabecsülését fejezte ki azért a munkáért, amit az Emberi Erőforrások Minisztériuma végzett az Akadémia létrehozása érdekében, és kiemelte, hogy Magyarországhoz hasonlóan Oroszországban is több olyan fejlesztési program indult a daganatos betegségek kezelésére, amelyek a korai diagnózis felállítására és a személyre szóló kezelésre összpontosítanak.

Az emberi erőforrások minisztere röviden bemutatta az onkológiai intézmények magyarországi hálózatának felépítését és működését, továbbá beszélt az új népegészségügyi programokról. Az e-egészségügyről szólva elmondta, hogy 2020. január 1-től lesz teljes az az országos elektronikus adatbázis, amely adatelemzési módszereket alkalmazva lehetővé teszi az onkológiai és más betegségcsoportok rizikófaktorainak népesség szintű szűrését. Ha az Akadémia keretében megvalósulhatna egy hasonló nemzetközi együttműködés, azzal páratlan méretű adatbázis jönne létre, amely például a klinikai tesztek idejét is jelentősen lerövidíthetné. Az orosz tárcavezető támogatásáról biztosította ezt a törekvést, hangsúlyozva a telemedicínában és távdiagnosztikában rejlő lehetőségeket, amelyek hatékonyságát ez az adatbőség nagyban növelné.

Az orosz egészségügy célja, hogy 2022-re teljesen elektronikussá és integrálttá váljon minden egészségügyi nyilvántartás országos és regionális szinten is.

Veronika Szkvorcova megerősítette, hogy készen állnak a Pető Intézettel folytatott együttműködés további bővítésére. Kásler Miklós örömmel fogadta a felvetést, hozzátéve azonban, hogy jelenleg a további együttműködés gátja az az orosz törvényi szabályozás, amely szerint orosz önkormányzatok állami forrásból már nem támogathatnak külföldön igénybe vett rehabilitációs ellátásokat, ahogy ez korábban történt. Az orosz tárcavezető elmondta, hogy ez a tiltás csak olyan kezelésekre érvényes, amelyekre Oroszországban is van lehetőség. A Pető Intézetben végzett kezelések finanszírozását abban az esetben tudják jóváhagyni, ha sikerül igazolni, hogy azok máshol nem végezhetőek el.

A tárgyalás végén Veronika Szkvorcova moszkvai látogatásra hívta magyar partnerét.

hirdetés
hirdetés

Könyveink