hirdetés
hirdetés
2024. május. 04., szombat - Mónika, Flórián.
hirdetés

Új kompetencia a védőnőknek

Hamarosan, 2015. május 1-től a területi védőnő feladatai közé tartozik majd a méhnyakrák szűrés is.

A most megjelent – 49/2004. (V. 21.) ESzCsM rendelet módosításáról szóló 28/2013. (IV. 5.) EMMI rendelet – jogszabály szerint az a védőnő lesz jogosult szűrést végezni, aki az Országos Tisztiorvosi Hivatal, vagy valamely egészségügyi felsőoktatási intézmény által szervezett minimum 40 órás képzésen, vagy erre vonatkozó szakirányú továbbképzésen részt vesz; továbbá rendelkezik az ehhez szükséges tárgyi feltételekkel is, melyeket tételesen felsorol a rendelet. (A rendeletmódosítás tartalmaz még egy új kitételt is: a védőnői tanácsadónak is rendelkeznie kell szélessávú interneteléréssel is a tárgyi feltételek között.)

***

Tavaly a Debreceni Egyetem Orvos-Egészségügyi Centrum Egészségügyi Karának Népegészségtani Tanszékén ismertette az ÁNTSZ a 2008-ban indított, s immár negyedszer lebonyolított védőnői méhnyakszűrő program eredményeit. Három év alatt 285 védőnő vett részt egy speciális képzésben. Minden megyében van méhnyakszűrésre felkészített védőnő, legtöbben Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád, Heves illetve Zala, Vas, Győr-Moson -Sopron megyében dolgoznak közülük. A három év alatt mintegy 101 ezer meghívót küldtek ki, , a címzettek 45-55 százalékát személyesen is felkeresték, mert a tapasztalatok szerint a meghívólevél nem elegendő a szűrésen való részvételhez. A településeken a helyi szűrés közös üggyé vált. Ahol több éve élhetnek már a védőnői szűrési lehetőséggel, a női lakosság várja az értesítést, érdeklődnek utána. Olyanok is megjelennek a szűrésen, akik 10 évet meghaladóan nem voltak nőorvosnál, szűrésen.

A programok során 15425 szűrés történt, 1055 esetben rögzítettek nem negatív letetet a rendszerbe . Ezek között 72 leletnél merült fel daganat-gyanú, a kiszűrt nőket szakorvoshoz irányították,  983 esetben gyulladás volt a diagnózis.

Rovatszakértő: dr. Hanti Péter igazságügyi egészségbiztosítási orvosszakértő, egészségügyi-jogi szakértő, biztosítási és egészségügyi szakjogász
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés