hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Új gyógyszerek vizsgálata fejlődő országokban

Az új gyógyszereket több éven át vizsgálják, mielőtt a patikákba kerülhetnének. Az engedélyezés előtti tanulmányokat pedig mind gyakrabban fejlődő országokban végzik. A nemzetközi hatóságok felhívják a gyógyszergyártók figyelmét, hogy az új vizsgálóhelyek fokozott, folyamatos ellenőrzést igényelnek.

A nagy gyógyszergyártók cégek új készítményeik vizsgálatát több földrész számos országának sokszáz klinikáján végeztetik egyidőben, manapság pedig sokszor fordulnak a fejlődő világ egészségügyi központjaihoz, amelyeknek viszont nincsen gyakorlata a gyógyszervizsgálatok terén.
Ez súlyos veszélyekkel járhat. Néhány héttel ezelőtt India egészségügyi hatóságai állítottak le egy kutatást, amelyben a Wyeth gyógyszergyár új oltóanyagának tesztelése során egy kisgyermek meghalt. A hatóságok igyekeznek kinyomozni, hogy elvégezték-e a megfelelő szűrővizsgálatokat, mielőtt a babát besorolták a vizsgálatba.
A gyógyszerek forgalomba kerülése előtti időszak veszélyéket rejt, balesetek pedig még ott is történhetnek, ahol a vizsgálók megfelelő gyakorlattal rendelkeznek. Tavaly Lengyelországban halt meg két idős vizsgálati alany, akik a madárinfluenza elleni vakcina kipróbálásában vettek részt. Itt a gyógyintézet munkatársai beadták az oltóanyagot, noha az idős emberek életkoruk miatt be sem kerülhettek volna a vizsgálati csoportba.
Ez a munka tíz országban folyt és 3000 személy vett részt a tanulmányban. A tragédia és az ezt követő kutatás legalább egy évvel késleltette az oltóanyag forgalomba hozatalának engedélyezését.
Az új gyógyszerek vizsgálata évekig tart és dollármilliókba kerül. Indiában, Kínában kisebb költséggel és könnyebben végezhetők el a vizsgálatok, de a szakemberek mind kritikusabbak a harmadik világból származó adatokkal szemben. Hasonló a helyzet a volt szocialista országok egy részében folyó kutatásokkal is: számos tanulmány folyik Romániában, Bulgáriában és Oroszországban.
Magyarországon a gyakran kiszámíthatatlan átszervezések, áthelyezések miatt a nemzetközi gyógyszeripar mind óvatosabban indít nagy gyógyszerkutatást, holott az itt végzett vizsgálatok magas színvonala általánosan elfogadott világszerte. Ez az országnak és a hazai intézeteknek milliárdos veszteségeket jelent.

Dr. Matos Lajos (MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink