hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.
hirdetés

 

Új gének – új út a prosztatarák szűrésében

Egy, a prosztatarák hátterét vizsgáló nagy méretű japán genetikai kutatásban öt új génváltozatot azonosítottak, amelyeket fehér bőrű páciensekre vonatkozó korábbi tanulmányokban eddig nem találtak meg - közölték japán kutatók a Nature Genetics című szakfolyóiratban vasárnap.

A tokiói RIKEN orvosgenetikai központ munkatársai úgy vélik, ezek a génvariánsok specifikusan a japán férfiaknál lehetnek jelen, így a prosztatarákra való hajlam szűrésére alkalmazhatók a jövőben.

A kutatók 4584 prosztatarákos páciens DNS-ét elemezték, és összehasonlították 8801 olyan japán férfi DNS-ével, akik e betegség nélkül éltek. Megállapították, hogy öt génváltozat következetesen csak a prosztatarákos férfiak genetikai állományában bukkant fel.

A kutatás során találtak 19 másik genetikai változatot is a japán pácienseknél, amelyeket korábbi tanulmányok már azonosítottak fehér emberek génállományában is. Tizenkét génváltozat viszont - amelyek gyakorta előfordultak fehér pácienseknél - hiányzott a japánoknál.

A kutatók úgy vélik, tanulmányuk megmutatta a különböző etnikai csoportokba tartozó prosztatarákos páciensek genetikai sokféleségét.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink