hirdetés
hirdetés
2024. május. 14., kedd - Bonifác.
hirdetés

Új faj?

  Az indonéziai Flores szigetén a még 12000 évvel ezelőtt is ott élt kis emberek újabb csontmaradványai kerültek elő – a leleteket a Nature hasábjain mutatták be. A két éve meglelt és tavaly ismertetett első maradványok intenzív tudományos vitát indítottak el. A felfedezők szerint ismeretlen új emberi fajra bukkantak, amelynek a Homo floresiensis nevet adták. Mások ezt kétségbe vonták, a szigeteken jól ismert csökevényesedéssel magyarázták a kis méreteket.
  Két éve egy koponyát, állkapcsot, combcsontdarabot és más töredékeket találtak egy 18000 évesnek datált rétegben, a csontmaradványok mellett meglehetősen fejlett kőeszközök is előkerültek. A lelet szenzációnak számított, hiszen senki sem gondolt arra, hogy a napjainkhoz ennyire közel eső időszakban élhetett egy másik emberi faj is a Földön. Az új leletek különböző korú rétegekből kerültek elő a barlangban, a legidősebb 95 000, a legfiatalabb 12 000 évesnek bizonyult. A csontdarabokat 9 egyénnek tulajdonítják, a most talált alsó állkapocs szinte tökéletesen megegyezik a korábbi lelettel, de 3 ezer évvel fiatalabb.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
DR. JÉKI LÁSZLÓ
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés