hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

 

Új elven működő vérteszt az Alzheimer korai diagnózisára

Szingapúri kutatók egy olyan tesztet fejlesztettek ki, mely a vérből kimutatható béta-amiloid fehérjék aggregációs foka alapján képes az Alzheimer-kór korai, még a tünetek megjelenése előtti diagnosztizálására.

A National University of Singapore (NUS) Institute for Health Innovation & Technology (NUS iHealthtech) intézetének kutatói olyan vizsgálati módszert dolgoztak ki, mely a vérben megjelenő béta-amiloid plakkok aggregációs fázisa alapján mutatja ki az Alzheimer-kórt, még a betegségre jellemző tünetek kialakulását megelőzően.

Az új tesztet a Nature Communications folyóiratban ismertették, a teljes cikk az alábbi linken érhető el: Carine Z. J. Lim et al. Subtyping of circulating exosome-bound amyloid β reflects brain plaque deposition, Nature Communications (2019).

Az Alzheimer-kór progresszív neurológiai betegség, melynek nemhogy a gyógyítása, de még korai diagnózisa is jelentős kihívás elé állítja az orvosokat, kutatókat. Ennek egyik oka, hogy igen kevés olyan molekula található a vérben, amely képes lenne előre jelezni a betegséget, illetve analitikailag ezek is nehezen kvantifikálhatók, és a betegséggel mutatott korrelációjuk is elég gyenge. Korábban már beszámoltunk egy olyan vizsgálati módszerről, amelynél dél-koreai kutatók az agyból a véráramba kerülő béta-amiloid molekulák módosításával, (egy vegyület segítségével monomerekké disszociálásával) próbálták meg vérből kimutatni a betegséget, vagy legalábbis a kockázat mértékét (Új kísérleti vérteszt az Alzheimer-kór korai kimutatására).

Forrás: 123rf.com
Forrás: 123rf.com

A Szingapúri Nemzeti Egyetem kutatói most egy új megközelítést próbáltak ki, melynek lényege, hogy a vérben található amiloid molekulákat felszaporítják az általuk kidolgozott APEX (Amplified Plasmonic EXosome) rendszer alkalmazásával.

A működési elv azon alapul, hogy a korábbi vértesztekkel ellentétben, amelyek a béta-amiloid aggregátumokat szétbontani, disszociálni igyekeztek, itt pont az aggregáció fokát vizsgálják, mivel úgy találták, hogy az aggregáció foka sokkal jobb prediktora az Alzheimer-kórnak, mint a béta-amiloidok koncentrációja. Az APEX készülékben olyan 3×3 cm-es chipek találhatók, melyeken 60 szenzor és több millió nanoméretű lyuk helyezkedik el, és az érzékelők az abnormális béta-amiloid aggregátumokat már nagyon kis mennyiségű vérből is képesek kimutatni. Egy minta elemzésének költsége a 30 dolláros nagyságrendben található, ami kevesebb mint 1%-a a jelenleg arany standardnak számító, mindeddig a legpontosabb eredményeket adó PET-scan képalkotó vizsgálaténak.

Az APEX rendszert használó kísérleti fázisban levő készülék 60 mintát képes feldolgozni egyszerre, és 1 órán belül eredményt ad; várhatóan 5 éven belül kerülhet kereskedelmi forgalomba.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink