hirdetés
2022. július. 06., szerda - Csaba.
hirdetés

 

Új kísérleti vérteszt az Alzheimer-kór korai kimutatására

Dél-koreai kutatók olyan vértesztet fejlesztettek ki, mely alkalmas lehet a még tünetmentes Alzheimer-kór kimutatására.

Több dél-koreai egyetem és egészségügyi intézmény közös programjának keretében sikerült kifejleszteni egy olyan tesztet, amely a kezdeti eredmények szerint alkalmas a még tünetmentes, korai szakaszban lévő Alzheimer-kór diagnosztizálására, a kutatásról a Science Advances folyóiratban számoltak be.

Jó ideje ismert, hogy a feledékenységgel, memóriazavarokkal járó Alzheimer-kór egyik fő élettani tünete a béta-amiloid peptid fokozott lerakódása az agyban. Korábbi kutatások már azt is kimutatták, hogy a béta-amiloid képes az agyból kilépni a véráramba, ami azt sugallta, hogy a vérből is ki lehetne mutatni a betegséget, esetleg még a klinikai tünetek megjelenése előtt, ám a korábbi próbálkozások nem jártak sikerrel, mivel a vérben található béta-amiloid aggregátumok koncentrációja és a betegség jelenléte közötti összefüggés nem volt egyértelmű. A mostani kutatás fő elgondolása az volt, hogy módosítani kell a vérmintában talált béta-amiloid-aggregátumokat ahhoz, hogy klinikailag szignifikáns eredményhez jussunk.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

A kutatók a program során rájöttek arra, hogy az EPPS [4-(2-hydroxietil)-1-piperazin-propán-kénessav] nevű kis méretű molekula vérmintához történő hozzáadásával a béta-amiloid aggregátumok monomerekké disszociálhatók, ami nagy mértékben növeli az analitikai mérési pontosságot. Ezt követően az EPPS-kezelt vérplazmát kezeletlen mintákkal hasonlították össze annak érdekében, hogy kizárhatók legyenek az egyének közötti illetve az egyének különböző mintái közötti különbségek. A plazma béta-amiloid koncentrációját egy mikroelektródos szenzorrendszerrel mérték 1 pg/ml pontossággal. A kutatók a tesztet Alzheimer-kórral diagnosztizált és kontroll csoport betegeiből származó mintákon is kipróbálták, és az eredmények szerint a test szelektivitása és szenzitivitása egyarán 90% felettinek bizonyult. További vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a teszt alkalmas lehet a betegség progressziójának monitorozására. A kutatócsoport a mögöttük levő intézményi háttérrel most azon dolgozik, hogy a tesztet a klinikai gyakorlat számára is elérhetővé tegyék.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink