hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

 

Korai Alzheimerhez vezethet a magas LDL koleszterinszint

Egy amerikai kutatócsoport összefüggést fedezett fel a magas LDL koleszterinszint és az Alzheimer-kór korai kialakulása között.

Az Atlanta Veterans Affairs Medical Center és az Emory University közös kutatócsoportja a JAMA Neurology folyóiratban számolt be arról, hogy összefüggést fedeztek fel a magas LDL koleszterinszint és az Alzheimer-kór korai kialakulása között, bár a kauzális viszony egyelőre kérdéses.

A cikk rövid összefoglalója (abstract) az alábbi linken érhető el: Association of Early-Onset Alzheimer Disease With Elevated Low-density Lipoprotein Cholesterol Levels and Rare Genetic Coding Variants of APOB., JAMA Neurology, May 28 2019.

Forrás: 123rf.com
Forrás: 123rf.com

A magas koleszterinszintet idős korban már korábban is összefüggésbe hozták az Alzheimer-kórral, mint hajlamosító tényezőt. Ennek hátterében olyan genetikai faktorok húzódhatnak meg, melyeknek a koleszterinszinthez is közük van. Jelenlegi ismereteink szerint különösen az APOE gén egy specifikus mutációja a betegség kialakulásának egyik fő oka – a legjelentősebb genetikai kockázati tényező.

A korai Alzheimer meglehetősen ritka betegségforma, mindössze a betegek 10%-ánál alakul ki 65 éves kor előtt, az okok 10%-ban vezethetők vissza genetikai tényezőkre, ám 90%-ban ismeretlenek. A mostani vizsgálatban a kutatók több mint 2100 beteg vérmintáját elemezték és végeztek rajtuk génszekvenálást. Az eredmények szerint a magas LDL koleszterinszintű betegek között nagyobb volt a valószínűsége a korai Alzheimer-kór kialakulásának, és ez még akkor is igaz volt, amikor a kutatók az eredményeket az APOE kockázati tényező kizárásával értékelték, azaz lehetséges, hogy a magas LDL koleszterinszint önmagában is jelentős hajlamosító tényező.

A magas HDL koleszterinszint és a betegség megjelenése között nem jelentkezett statisztikailag kimutatható összefüggés. Ezen felül a kutatók egy új genetikai kockázati tényezőt is azonosítottak: a lipidek és zsírok (köztük a koleszterin) metabolizmusában fontos szerepet játszó APOB gént, melynek mutációja azonban meglehetősen ritka, és önmagában nem magyarázza a magas LDL szint miatt bekövetkező kockázatnövekedést, így biztos, hogy a betegségre való hajlamot további gének vagy mechanizmusok is befolyásolják.

(forrás: MedicalOnline)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink