hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

 

Már a húszas években jelentkezhetnek Alzheimer eredetű memóriaproblémák

Egy 60 ezer betegre kiterjedő vizsgálat szerint a családilag halmozódó Alzheimer okozta memóriavesztési tünetek már a betegek korai húszas éveiben kimutathatók.

A Translational Genomics Research Institute (TGen) és a University of Arizona kutatócsoportja az eLife folyóiratban számolt be arról, hogy egy 60 ezer betegre kiterjedő vizsgálat szerint a családilag öröklődő Alzheimer-kór memóriavesztési tünetei már a betegek húszas éveinek elején is megjelenhetnek.

Az Alzheimer-kór egy progresszív neurológiai betegség, melyben az Egyesült Államokban becslések szerint jelenleg 5 millióan szenvednek, ám előrejelzések szerint 2050-re már 14 millió beteget fognak nyilvántartani. A gyógymódok keresése mellett nem elhanyagolható a minél korábbi diagnózis eszközeinek, módszereinek kutatása sem. A Translational Genomics Research Institute (TGen) és a University of Arizona kutatócsoportja egy szópárosító játékban, a MindCrowd-ban mutatott teljesítmény alapján elemezte csaknem 60 ezer, 18-65 év közötti alany adatait.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

Eredményeik szerint azok a 65 évnél fiatalabb alanyok, akiknek a családi anamnézisében Alzheimer-kór is szerepel, átlagosan nem teljesítenek olyan jól, mint azok, akiknél a családban korábban nem fordult elő a betegség. A vizsgálat szerint a családi hatás hangsúlyosabb férfi betegeknél, alacsonyabb iskolai végzettséggel rendelkezők körében, cukorbetegeknél, valamint az apoE (apolipoprotein) génmutációt hordozók körében. A kutatók szerint az öröklődő betegséggel jellemezhetők körében a csökkent szópárosítási teljesítmény már négy évtizeddel az Alzheimer-kór tipikus bekövetkezési időpontja (65 év) korábban is megfigyelhető, kimutatható.

A MindCrowd vizsgálat 2013-ban kezdődött, a jelenlegi vizsgálatban a 2018 augusztusában rendelkezésre álló adatokat elemezték, ez még „csak” 60 ezer alanyt jelentett; mára azonban már 150 országból összesen 115 ezren végezték el a MindCrowd felmérést. A teszt nem ad eredményt arra vonatkozóan, hogy a kitöltő személy Alzheimer-kórban szenved-e vagy sem, pusztán alapadatokat szolgáltat arról, milyen különbségek mutathatók ki a betegségben szenvedő és az egészséges emberek teljesítménye között egy adott életkorban. A MindCrowd egyéb tényezőket is vizsgál, például a nemek közötti különbséget, dohányzók és nem dohányzók közötti eltéréseket, illetve további különböző demográfiai, életstílusbeli és egészégügyi tényezőket.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 3,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink